Lukač o migrantskoj krizi: FUP je spreman da se uključi

N1

Za 26. i 27. jun zakazan je sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije i kantonalnih policijskih komesara.

Domaćin sastanka je MUP USK, a biće održan u Bihaću. Na dnevnom redu redovne sjednice će se između ostalog nači pitanje migrantske krize, a komesari MUP-ova Unsko-sanskog kantona, Sarajevskog i Hercegovačko neretvanskog bi trebali da pondesu izvještaje o ovom problemu.

“Mi imamo sporazume unutar FBiH sa našim kantonalnim ministarstvima, i što se toga tiče mi, iz FUP-a, smo spremni da se uključimo, ili u istrage ovih krivičnih djela. Možemo staviti na rapolaganje krim-tehniku ili forenziku”, rekao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Lukač je dodao da policijska tijela u FBiH dobro sarađuju, te da je moguće da pomoć ponude i kantonalne policije koje nemaju problem sa migrantima. On je potcrtao da su policije unutar FBiH spremne da riješe ili spriječe svaku sigurnosnu prijetnju ili izazov.

“S druge strane mi iz FUP-a nismo u mogućnosti da, na primjer, na duži vremenski period pošaljemo veći broj policajaca, recimo 50 na mjesec dana kako bi na nekom području patrolirali”, rekao je Lukać.

Direktor FUP-a je pojasnio da ova policijska Uprava nije do sada imala zahtjeve za angažmanom, niti u kontekstu ojačavanja lokalnih kapaciteta, slanja specijalne jedinice, ali ni zahtjev za korištenjem sredstava i opreme kojom FUP raspolaže.

“Do sada smo dolazili do obavještanih podataka kada je u pitanju trgovina ovim ljudima. Te smo informacije proslijeđivali kantonalnim MUP-ovima, na onim prostorima na kojima se to događalo, i sa kojih prostora su krijumčari dolazili. Tu se prije svega radi o MUP-u USK”, pojasnio je Lukač.

Direktor Federalne uprave policije je još dodao da je na MUP-ovima isključivo da održavaju javni red i mir, dok je na državnim ministarstvima da riješavaju pitanje migrantske krize.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.