Zakazana hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona

Vijesti 19. jun 201817:04 > 17:09
N1

Skupština Tuzlanskog kantona zaprimila je dva zahtjeva za sazivanjem sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera a vezano za aktuelni štrajk ljekara u Tuzlanskom kantonu, najavljenih otkaza i mogućnosti blokade zdravstvenog sistema.

“Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona je, na svojoj vanrednoj sjednici, ocijenio navedeni zahtjev opravdanim, te zakazao sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera za petak, 22. 6. 2018. godine, sa početkom u 9,30 sati. Dnevni red sjednice hitnog karaktera bit će preciziran naknadno, na sjednici Kolegija koja je zakazana za četvrtak, 21. 6. 2018. godine u 15,00 sati, do kada se očekuje materijal u vidu informacije o toku dešavanja vezano za ovu problematiku, koju bi trebali pripremiti Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarstvo zdravstva i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak”, saopšteno je iz Skupštine TK.

Takođe će na navedenu sjednicu biti pozvani predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog knatona i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, kako bi uzeli učešće i dali doprinos u radu sjednice Skupštine i iznaleženju rješenja.

Ljekari se odlučili na krajnji potez

Ljekari u Tuzlanskom kantonu danas su počeli potpisivati otkaze ugovora o radu u javnim zdravstvenim ustanovama. Dom zdravlja Živinice danas je ostao skoro bez ijednog doktora.

˝Danas je ovdje prisutno između 50 i 60 doktora. Imamo određen broj doktora koji su sticajem okolnosti ili na bolovanju ili su na odmoru, a neki od njih su slikali i poslali preporučeno potpisane otkaze. Neki su to jučer uradili, tako da očekujemo blizu, moram biti realan, 95 posto potpisanih otkaza˝, izjavio je tokom potpisivanja otkaza dr. Mirsad Šljivić, predsjednik Štrajkačkog odbora u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Živinice.

Dr. Šljivić je podsjetio da su se ljekari odlučili na krajnji potez davanja otkaza nakon što višemjesečni pregovori sa Vladom Tuzlanskog kantona nisu rezultirali pozitivnim ishodom u smislu priznavanja reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a, kao ni potpisivanja kolektivnog ugovora sa ovim sindikatom, koji broji preko hiljadu doktora.

Dr. Zaim Mušanović navodi da su mu osjećanja u vezi sa činom potpisivanja otkaza podijeljena. S jedne strane, kaže on, osjeća se ponosno jer su ljekari jedinstveni i brane svoje dostojanstvo, dok je s druge strane tužan što su dovedeni u situaciju koja vodi ka destrukciji javnog zdravstva.

“Ja sam svojim kolegama šaljivo rekao da odoh na benzinsku pumpu prati stakla, jer od toga koliko mogu na zaraditi, sigurno mogu pokriti plaću koju trenutno Vlada nudi. Da ne bude zabune, nismo mi ovdje potpisali ovo zbog plata, nego što nas Vlada ne priznaje kao samostalnog pregovarača i što nam nisu dali reprezentativnost˝, rekao je dr. Mušanović.

“Ne želim da idem…”

Ljekari u Domu zdravlja Živinice kažu da nemaju problema sa drugim uposlenicima koji nisu doktori medicine ili stomatologije. Naprotiv, ističu da svi djeluju kao jedna velika porodica, ali stava su da se ljekari moraju pitati i biti ravnopravni u pregovorima kada je riječ o njihovoj profesiji.

˝Mi smo željeli da im kažemo da moramo sami sebe da predstavljamo jer u tom slučaju, ja znam šta meni nedostaje. Ne može osoba koja nije stručna predstaviti nekoga ko je na nekoj poziciji. Ne želim da idem, ja volim svoju državu i želim da pomognem ovoj državi, svojoj Bosni i Hercegovini˝, izjavila je dr. Adela Šabić, a što su njene kolege propratile gromoglasnim aplauzom.

Ljekari su otkaze potpisali sa otkaznim rokom od 14 dana. U naredne dvije sedmice trebalo bi se znati da li će Vlada TK-a povući potez zbog kojih će se doktori, koji su potpisali otkaze, vratiti na posao ili preko 470.000 stanovnika Tuzlanskog kantona neće imati ko da liječi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.