Bosić za N1: Ako su SNSD i HDZ braća, nisu im kese sestre

Vijesti 19. jun 201817:53 > 17:55
N1

U ovom trenutku se na računu nalazi 220 milion maraka, koje su prikupljene od akciza, jer se RS, FBiH i Brčko Distrikt ne mogu dogovoriti kako će rasporediti novac, kazao je za N1 Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamentarne skupštine BiH.

Klub Srpske demokratske stranke uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o akcizama.

Iz SDS poručuju da bi usvajanje ovog prijedloga značilo ukidanje povećanje putarina za 15 feninga plus porez na dodanu vrijednost, što znači da bi cijene goriva po litru bile smanjene za 18 feninga. SDS-ov prijedlog, najavili su za sada, podržat će iz SDP-a i Nezavisni blok.

Mislite li da će proći ovaj prijedlog?

Hoće, naći će se na dnevnom redu. Predložena je promjena zakona po hitnoj proceduri. Moram napomenuti da je sutra prvo nastavak prethodne sjednice, znači ne znamo tačno kada će ta tačka doći na dnevni red.

Šta tražite?

Mi smo upozoravali da će taj zakon donijeti mnogo negativnih posljedica, da će izazvati lančano poskupljenje namirnica. Građani nisu bili svjesni u tom trenutku šta to znači za njihove budžete. Vladajuća struktura ne pokazuje osjetljivost za probleme građana. S druge strane imate prevaru da je rečeno kako će te pare biti usmjerene za gradnju autoputeva i sad imate situaciju da se te pare skupljaju već šest mjeseci.

Gospođa Arapović je jučer u našem programu kazala da akcize nemaju veze sa poskupljenjem, isto je rekao i Arnaut. Kome da vjerujemo?

Pozivam da gledaoci vjeruju sebi i matematici, ako se dodatno plaća 15 feninga i ako se to plaća od januara 2018. Lako se može shvatiti efekat. Akcize su postojala i prije ove odluke, mi pričamo o povećanju akciza. Imate situaciju da građani osjećaju da niko ne brine o njima, da im je standard ugrožen i upravo zato smo pokrenuli ukidanje posljednjih akciza. U ovom trenutku se na računu nalazi 220 milion maraka koje su prikupljene od akciza. Niko ne govori gdje će te pare biti potrošene, pričaju o raspodjeli, ali ne i gdje ide taj novac.

Zašto se taj novac ne koristi?

Jer se RS, FBiH i Brčko Distrikt ne mogu dogovoriti kako će rasporediti novac. Znate ko ovdje vuče sve konce kada su finansije u pitanju. HDZ ima učešće kroz finansije na svim nivoima, HDZ je duboku tu u stukturama. S druge strane SNSD ima veliki upliv, a što se tiče Distrikta on je na nekoj vrsti čekanja i mete jer entiteti žele dio kolača koji ide Brčko Distriktu.

HDZ i SNSD se slažu oko svega, ali kada treba rasporediti novac tu se baš ne slažu?

Ima ona konstrukcija – ako smo braća nisu nam kese sestre.

Hoćete li dobiti podršku u Parlamentu?

Nismo vršili lobiranja, situacija je neizvjesna. Nadam se da će se smoći snage i učiti nešto što je u korist građana.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nazvao je politikanstvom ovu inicijativu i tvrdi da je nemoguće graditi puteve bez tih akciza?

Danas sam imao pitanje od novinara, očigledno naklonjenog Dodiku, da se tu radi o jeftinim poenima. Šta god da sada uradite biće okarakterisano kao kupljenje poena. Ako je politikanstvo da se uradi nešto dobro za građane onda ja ne znam šta je politika.

Kakvo je po vama stanje u RS?

Evidento je da su građani u RS mnogo zaduženiji nego što su građani u Federaciji. Ne kažem da u Federaciji žive mnogo bolje, ali postoji neka razlika. Sitacija bi trebala biti drugačija jer je RS jednostavnije i efikasnije uređena, nema kantone…Evidentno je da vlast u RS-u ne pruža perspektivu, nema nikakvih investicija.

U skladu s naređenjima vrhovnog komadanta Vojske Srbije i dogovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, Ministarstvo odbrane Srbije je osiguralo 14,1 miliona KM za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije RS-a, odnosno za remont tenkovskih i avionskih motora. Kako to komentaršete?

Što se tiče namjenske industrije ona bi trebala služiti za izvoz i povećanje GDP-a. Ukoliko bi se napravila nova radna mjesta i novi prihodi onda što da ne. A ako govorimo o kreiranju atmosfere nesigurnosti to je sad već politička igra. Svima je sad jasno da je Dodikov teren stvaranje sukoba sa okolinom i šire. Čitava njegova politička platforma je usmjerena na to i on ne bi moga funkcionisati bez konflikata i to vodi RS u izolaciju. On ne može pičati o radnim mjestima, borbi protiv korupcije ili pravu kada toga nema.

Bliže nam se izbori, Govedarica je kandidat za predsjednika RS-a, kakve su mu šanse protiv Željke Cvijanović?

Govedarica ima otvoren prostor da pobjedi Cvijanović. On je nešto novo, a sa druge strane ima Cvijanović koju su građani mogli vidjeti kako funkcioniše i ubjeđen sam da će građani donijeti pravu odluku. Što se tiče Ivanića i Dodika – imamo Ivanića koji je za političku stabilnost i zaštitu RS-a i Dodik koji je za konflikte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.