Izjava koja je oduševila medicinare u Živinicama

Vijesti 19. jun 201818:39 > 19:01
N1

U Tuzlanskom kantonu više od 600 ljekara danas je potpisalo Otkaz ugovora o radu sa otkaznim rokom od 14 dana koji će biti predat na protokol. Na ovaj korak doktori su se odlučili jer nisu uspjeli postići dogovor sa Vladom Tuzlanskog kantona oko priznavanja reprezentativnosti i potpisivanja kolektivnog ugovora.

U Domu zdravlja Živinice od 90 doktora danas je 61 potpisao otkaz ugovora o radu, a ostali će poslati poštom. Doktori tvrde da Vlada ne želi slušati doktore, ne želi praviti kompromise, a oni žele odbraniti čast i profesiju.

“Mi praktično ne postojimo. Mi tražimo reprezentativnost da sebe predstavljamo. Ja tražim da sebe predstavljam, da me ne predstavlja niko drugi”, kaže Mirsad Šljivić, Štrajkački odbor Doma zdravlja Živinice.

“Ukoliko se ne može udovoljiti ovom našem zahtjevu, onda ne znam koja je naša svrha dalje da mi budemo ovdje, da budemo to što jesmo, da se dalje borimo za struku, za ljude, za zajednicu, za sve nas”, dodaje Ljubica Tadić, neuropsihijatrica.

“Vlada je sigurna da oni mogu odraditi neki dio posla. Ja ću vam iskreno reći, Vlada koliko vidim nije sposobna da odradi svoj dio posla, a kamoli da preuzmu posao nas stručnjaka koji smo više od pola života uložili u stručno usavršavanje”, poručuje Zaim Mušanović, specijalista radio-dijagnostike.

Pitanje reprezentativnosti nije riješeno zbog sudskih postupaka koji se vode i danas između članova ovog Sindikata i članova Nezavisnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, kažu iz Vlade TK.

“Postoje dvije presude Kantonalnog suda u Tuzli koje su teret za vratom Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK i oni su uputili upite prema federalnom ministarstvu kako da se očituju”, otkriva Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

Doktori su spremni posao potražiti van granica BiH kao što mnoge njihove kolege već učinile, poručeno je danas.

Ja jesam spremna sa svojim znanjem, ali ja ne želim da idem. Ja volim svoju državu i želim pomoći svojoj BiH”, ističe Adela Šabić, specijalista porodične medicine.

Otkaze danas podnose doktori koji su se prethodnih dana obavezali izjavama da će to učiniti. Nakon što se prikupe dokumenti o otkazima, bit će predati na protokol.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.