Bećirović za N1: Strance u BiH ne zanima autoput

Vijesti 20. jun 201807:34 > 07:35
N1

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine bit će održana u danas. Pred poslanicima će se, opet, naći izmjene i dopune Zakona o akcizama, a kako je za N1 kazao poslanik Demokratske fronte Damir Bećirović, postoji mogućnost da Zakon dobije podršku u Predstavničkom domu. No...

On je kazao da je upitna podrška u Domu naroda državnog Parlamenta.

”Postoji mogućnost da dobije podršku u Predstavničkom domu, ali je upitna ta podrška u Domu naroda. Sami znamo koje su stranke glasale i one čine većinu u Domu naroda. Moguće je da dođe do usvajanja hitnog postupka i nakon toga da se usvoji zakon, ali za Dom naroda nisam siguran. Mislim na stranke koje ne odustaju od onoga što rade. Grabljenje iz džepova građana Bosne i Hercegovine i ništa drugo”, ispričao je Bećirović gostujući na N1 televiziji jutros.

Poručio je da su stranke koje su glasale za akcize, načinile štetu budžetu Federacije.

Prva i osnovna stvar je da smo mi već tada rekli da nije zakonom definisan način raspodjele sredstava. Puno veću potrošnju nafte i naftnih derivata imamo u Federaciji nego u Republici Srpskoj. Definitivno je moralo doći do problema. Stranke koje su glasale za ovakav način išle su na štetu Federalnog budžeta. To je bio jedan od niza razloga zbog kojih nismo podržali ovaj zakon. Smiješne i žalosne su izjave članova onih stranaka koje su glasale, a koji kažu da cijene akciza nisu povećale cijenu goriva”, dodao je gost Novog dana.

Na pitanje da ocijeni kakve će ovaj put biti reakcije međunarodne zajednice, Bećirović je kazao da ga takve reakcije ne interesuju.

‘Što se mene tiče, ne interesuju me reakcije međunarodne zajednice. Naravno da oni pokušavaju obezbijediti svoj kapital. Sredstva koja se skupljaju na ovim računima su kolateral za dalje kredite. To je osnovni cilj lobiranja stranaca, da osiguraju naplatu svojih sredstava. Njih ne zanima autoput i nova radna mjesta”, poručio je gost Novog dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.