Platforma za mir opet izazvala raspravu

Vijesti 20. jun 201811:55 > 11:58
N1

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su nastavili prošlog mjeseca prekinutu redovnu sjednicu, na kojoj je raspravu ponovo izazvala Informacija o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir.

Na jednoj od prethodnih sjednica ova tačka koju je pripremilo Ministarstvo za lјudska prava i izbjeglice BiH izazvala je burnu raspravu i dok su jedni upozoravali da je to istinsko opredjeljenje za mir, drugi su naglašavali da nevladina organizacija ne može to tražiti od poslanika.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i na današnjoj sjednici naglasili su da rasprava o miru mora biti sveobuhvatna i široka, upozoravajući da su uzalud svi dokumenti ako nema spremnosti za provođenje.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić napomenula je da ovo ničemu neće doprinijeti ukoliko ne postoji spremnost da se rješavaju sve konkretni problemi s kojima se BiH suočava, a iz ovog Kluba je predloženo da se izjašnjavanje o Platformi odogodi za 30 dana.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović podsjetio je da je ova inicijativa došla s lokalnog nivoa, a tvrdi i da su je potpisali načelnici i gradonačelnici iz SNSD-a te on ne razumije zašto je SNSD konkretno protiv ovoga.

Nakon što bude okončana rasprava o Platformi za mir, trebala bi uslijediti rasprava o Informaciji o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu koju su zatražili poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Borjana Krišto, Predrag Kožul i Nikola Lovrinović.

Na dnevnom redu su još i Preporuke za reformu energetskog sektora, a nakon razmatranja ovih tačaka dnevnog reda i izjašnjavanja o njima uslijedit će nova sjednica te Informacija o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti CIK-a da organizira i provede fer oktobarske izbore.

Kada poslanici obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda uslijedit će izjašnjavanje o razmatranim temama, a potom i nova sjednica Predstavničkog doma PSBiH kada bi poslanici trebali razmatrati prijedlog Srpske demokratske stranke (SDS) o smanjenju akciza na gorivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.