Vlast BiH (ne)spremna za migrante

N1

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić nakon posjete Briselu gdje je razgovarao sa evropskim i regionalnim zvaničnicima o migrantskoj krizi, priznaje. BiH ne može sama da izađe na kraj sa migrantima. Nedostaje policijskih službenika, novca.

“Rekao sam dajte nam sredstva, da popunimo ljude u Graničnoj policiji i poslovima sa strancima. Dajte nam novac da kupimo materijalno tehnička sredstva sa kojima trebamo raditi. Ja vam garantujem, za dvije trećine ćemo smanjiti ovaj problem”, rekao je Mektić.

Mektić kaže, jedini resurs koji je BiH obezbjedila je 75.000 KM od Savjeta ministara. HDZ koji je inicirao raspravu o migrantskoj krizi poručuje da su danas očekivali konkretnu informaciju od Mektića, a nisu dobili ništa.

“Očito je da se veliki problem valja iza brda, ako se nije ve prevalio u BiH. Očito je da imamo institucije koji nisu spremne da se uhvate u koštac sa tim. Očito je da na vrijeme oni koji su trebali, nisu zatražili pomoć od kojih su očekivali da im pomogne, da im riješi problem”, istakao je Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

A ti koji su trebali da pomognu bili su danas sa ministrom bezbjednosti. Mektić je probao ambasadorima u BiH da predoči kako BiH nema sredstava da se sama nosi sa prilivom migranata i poručio, naći će novac.

“Vlast na nivou zajedničkih institucija odgovorna je za migrantsku krizu i treba da rješava ta pitanja. Vidljivo je da ne postoji komunikacija sa nižim nivoima, zato što je dominantna politika da je Savjet ministara Vlada i nadređena drugim nivoima vlasti, što je za nas neprihvatljivo”, ukazao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a.

S druge strane, Amir Fazlić, šef kluba poslanika SDA, smatra sljedeće:

“Upozorenja gospodina Mektića o spremnosti BiH zaista treba shvatiti ozbiljno i sve nadležne institucije moraju reagovati kako bi se što kvalititnije rješio ovaj problem”.

Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a BiH je podsjetio:

“Mi smo imali informaciju prije više od osam mjeseci o poroznosti naše granice, znali smo da će se ovo desiti. Ljudi su veću energiju uložili da javnost ubjede da se neće desiti migrantska kriza, nego da se spremaju na ono što je bilo više nego očigledno da će se desiti”.

Mektić kaže da je trenutno u BiH 2.500 hiljade migranata i da je potrebno pojačati kontrole na graničnim pojasevima. Poručuje, spremna je i policija RS da pokriva granice, ali ne može da ih šalje, jer, kako kaže, nema para da im plati dnevnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.