Marjanović: Uspjela sam vratiti kulturu u Parlament FBiH

Vijesti 21. jun 201809:47 > 09:54
N1

Zana Marjanović, bh. glumica i zastupnica SBB u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da je vratila kulturu u Parlament i da je napravila dobre temelje u poltici. Objasnila je i svoje zakonske inicijative koje se tiču kinematografije i cyberbullyinga.

“Moja očekivanja u politici su možda bila i suviše velika. Mislim da sam stvorila temelje na kojima se može izgraditi lijepa kuća. Želja mi je da druge profesionalce potaknem da budu predstavnici svoje profesije u Parlamentu. To nam nedostaje”, rekla je Marjanović.

Naglasila je da sve zavisi od politike, pa i kultura.

“Svaki film zavisi od dobre volje politike. Rekla bih da sam uspjela vratiti kulturu u Parlament – kao temu. U Parlamentu se prestalo pričati o kulturi. Važno je istaći značaj kulture u ekonomskom smislu. Evropske zemlje su pokazale koliko je kultura profitabilna. Ljudi u Evropi govore o našim filmovima. Kulturu treba posmatrati kao privrednu granu”, objasnila je.

Marjanović je inicirala izmjene zakona koji se tiču kinematografije i cyberbullyinga. Najznačajnija izmjena Zakona o kinematografiji je način prikupljanja novca za filmsku produkciju, kako je kazala. Naglasila je da će budžet sa sadašnjih 1,5 miliona biti povećan na osam miliona maraka za kinematografiju.

“Na Zakonu se radilo šest godina u saradnji sa pravnim i ekonomskim ekspertima. Trenutno postoji Zakon o kinematografiji iz 1991. godine i koristi se kao takav. Neadekvatan je. Iz budžeta FBiH se izdvaja 1,5 miliona maraka za kinematografiju. S druge strane jedan prosječan bh. film košta dva miliona maraka. Taj novac nije dovoljan za jedan fim godišnje. Zakon govori o načinu prikupljanja sredstava za film. U pitanju su naknade za one koji film eksploatišu u pozitivnom smislu. Taj budžet bi bio osam miliona maraka. Promet bi bio 50 miliona maraka. Sada samo 30 posto kinematografije u BiH finansira država, a 70 posto su strane investicije”, istakla je Marjanović.

Očekuje da će izmjene Zakona o kinematografiji biti podržane u Parlamentu FBiH jer “to neće iziskivati povećanje novčanih izdvajanja iz budžeta”.

Komentarisala je svoj prijedlog Zakona o cyberbullyingu.

“Bilo je nekoliko slučajeva djece koja su bila zastrašivana i prijećeno im je putem interneta, što je imalo teške posljedice. Obzirom da pripadam generaciji koja se nalazi između generacija koje jesu i koje nisu ovisne o internetu, smatram da moramo nešto učiniti kako bi zaštitili građane u virtualnom svijetu. Ne postoji nikakva zaštita u virtualnom svijetu. U realnom svijetu postoje sankcije, u virtualnom ne postoje. Zato sam predložila izmjene krivičnog zakona u smislu povećanja sankcija. Koristili smo se praksama iz zemalja regija”, zaključila je Marjanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.