Banja Luka: Poklanjanje zemlje, a budžeti prazni

Vijesti 19. feb 201518:11 > 18:18
Snapshot

Transparency International zatražio je od Vlade Republike Srpske da dokaže opravdanost gradnje objekta za srpske predstavnike u institucijama BiH.

Istovremeno, dok se u Banjoj Luci budžet sve slabije puni, a najavljuju se poskupljenja komunalnih usluga, Skupština donosi odluku da pokloni višemilionsko zemljište u centru za gradnju još jedne institucije.

Stotinu metara od hotela Bosna, centralnog mjesta u Banjoj Luci, nalazi se livada – 2.000 kvadrata po tržišnoj cijeni košta više miliona, no gradska Skupština poklonila je ovo zemljište bez naknade. Ovdje će se graditi zgrada Ustavnog suda, devet sudija prema planovima imaće četverospratnicu od gotovo 3.500 kvadrata.

U komšiluku se nalazi nova zgrada Centralne banke s jedne strane, a s druge strane zgrada u vlasnistvu pravosnažno presuđenog biznisimena Mileta Radišića.

Javnost se pita zašto zemljište nije prodato, a novac proslijeđen javnim kuhinjama, penzionerima, borcima. Poklanjanje miliona u momentu budžetske krize opozicija naziva besmislicom.

“Kako drugačije objasniti poklanjanje milion i po maraka vrijedne zemlje u vrijeme dok vam je budžet prazan, a istovremeno poskupljuje sve, od rodnog lista, taksija, vode, struje, komunalija, a interes imaju oni koji će to graditi, koji stoje iza projekta”, rekao je odbornik u Skupštini Banje Luke (PDP) Aleksandar Zolak.

Iz Ustavnog suda koji je godinama radio, a radi i danas u potkrovlju bivšeg Vojnog odsjeka, ne otkriivaju detalje projekta. Ranije je ministar pravde najavio milionska ulaganja u zgrade Osnovnog i Okružnog suda.

Više u prilogu reporterke N1 televizije Snežane Mitrović.