Verbalni rat i međusobne optužbe Stevandića i Bosića

Vijesti 21. jun 201816:04 > 16:06
N1

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić razmijenili su danas međusobne optužbe.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić tvrdi da “predstavnici Saveza za promjene svakodnevno daju primjer kako rade protiv Republike Srpske i urušavaju njene interese”.

Stevandić je novinarima u Banjaluci rekao da je najnoviji “primjer nerada i neodgovornosti Saveza za promjene to što je Mladen Bosić u zajedničkoj akciji sa (zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda) Safetom Softićem učestvovao u prepuštanju Bošnjacima funkcije predsjednika Nezavisnog odbora, kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, van pravila koja su dogovorena”.

“Bosić nije zaštitio naše interese tako što je druga dva Srbina trebalo da imenuje da predsjedavaju ili novog koji je predložen iz Brčko distrikta, već je predsjedavanje prepustio predstavniku Bošnjaka koji je potpredsjednik i koji na to po dogovoru nema pravo”, kazao je Stevandić.

On je rekao da je to “primjer kako Bosić ispunjava želje Safeta Softića”,.

“Isto tako prepustili su kontrolu nad obavještajnom službom, jer su u političkim obračunima smijenili predstavnika srpskog naroda zbog čega je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) bez ikakve kontrole i njome rukovode ratni kadrovi SDA”, dodao je Stevandić.

Stevandić je pozvao predstavnike Saveza za promjene u Savjetu minitara da podnesu ostavke i napuste funkcije na koje su, kako tvrdi, izabrani voljom SDA ili da javno priznaju da su politička frakcija SDA koja radi u njihovom interesu.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića stigla je reakcija.

“Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić danas je u Narodnoj skupštini RS izrekao još jednu laž da je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH (PSBiH) Mladen Bosić tobože prepustio Bošnjacima predsjednika Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH”, stoji u reakciji.

Predstavničkom domu PSBiH dostavljena je ostavka, kako je navedeno, zbog ličnih i porodičnih razloga (a ne zbog odlaska na novu dužnost kako to tvrdi Stevandić) Tatjane Klјečanin-Martić na mjesto u Nezavisnom odboru i prema proceduri je stavlјena na dnevni red 63. sjednice Doma kada će se o njoj i glasati.

“I to je jedina istina, a sve ostale konstatacije su bezočne laži Nenada Stevandića”, navodi se u saopćenju.

Kako navode, nije tačno ni da je predsjedavajući Mladen Bosić određivao ko će biti predsjednik Nezavisnog odbora, niti ima ikakve veze s tim.

“Stevandić treba da zna da predsjednika, potpredsjednika i članove Nezavisnog odbora bira i razrješava Parlamentarna skupština BiH nakon što ad hoc komisija provede proceduru. Ad hoc komisija nije formirana zato što prijedlog nije dobio potrebnu većinu u Predstavničkom domu. Apsolutna laž je i Stevandićeva tvrdnja da su predstavnici Saveza za promjene zaustavili kontrolu nad obavještajnom službom zato što je Predstavnički dom smjenio iz članstva komisije Nikolu Špirića i postavio Borislava Bojića”, stoji u saopćenju.

Navode da Komisija za nadzor sama bira predsjednika Komisije, a u slučaju da ga nema ili je spriječen, tu funkciju obavlјaju zamjenici.

“Zbog čega zamjenici ne žele da rade svoj posao i zbog čega je SNSD odbio da imenuje jednog člana osim Nikole Špirića koji je smijenjen zbog falsifikovanja zaklјučaka Komisije, nije pitanje na koje mogu odgovoriti predstavnici Saveza za promjene. Još jednom se pokazalo da je Nenad Stevandić najodaniji Dodikov poslušnik koji ne preza ni od činjenja krivičnih dijela kako bi se dodvorio novom gospodaru. Rasvjetlјavanje afere ‘Ušće’ će dati odgovore na mnoga od ovih pitanja i razotkriti ulogu Nenada Stevandića u svemu ovome”, stoji na kraju saopćenja Mladena Bosića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.