Sektor malinarstva pred kolapsom

Vijesti 21. jun 201817:54 > 19:07
N1

Samo u protekla dva dana uništeno je i bačeno više stotina tona malina. Malinari nezadovoljni otkupnom cijenom, poručuju, pred kolapsom smo.

Malinarstvo, jedna od najbrže rastućih poljoprivredinh grana u Bosni i Hercegovini, nalazi se u izuzetno teškom položaju. Niske otkupne cijene, kao i nedovoljan otkup proizvedenog, dovele su proizvođače u situaciju da unište stotine tona maline. Dženan Mehmedagić se malinarstvom bavi već tri godine. Planirao je da proširi proizvodnju, ali kaže, ukoliko se nastavi pad cijene i neotkupljivanje maline, pitanje je da li će se uopšti moći baviti proizvodnjom maline.

“Mi malinu ne beremo zadnja dva do tri dana, tako da tone i tone maline ovdje propadaju. Malina koja prenoći ovdje, i koja je prezrela, od nje nema ništa, samo je možemo uništiti”, pojašnjava Mehmedagić.

Otkupljivači su, tvrde malinari, prekršili potpisane ugovore.

“Potpisani ugovori su da će se otkupiti sva proizvedena malina, te da će zagarantovana cijena maline biti 1,5 KM. Sada su nam javili da je ta cijena, ustvari, 1,4 KM i da malinu neće klasirati, nego da će ići u jednoj klasi”, kaže Mehmedagić.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa otkupljivačima, no niko od njih danas nije želio govoriti. Novonastala situacija bez posla je ostavila i hiljade berača.

“Do prije 2-3 dana ovdje je bilo 11 berača, a sada, vidite, ovo je sve pusto. Radnike smo plaćali marku po kilogramu. Dakle, ako nam plate 1,40 KM – mi smo u minusu. Ne isplati nam se nikako dalje brati ovu malinu, Bolje ostaviti da propada, nego da idete još dalje u dubiozu”, tvrdi Mehmedagić.

Malinari su izlaz iz nezavidne situacije jučer potražili i u Parlamentu BiH.

“Definitivno, na godinu neće biti priče o malinama ukoliko se malinarstvo danas adekvatno ne zaštiti”, Mevludin Šabić, malinar.

No, dobili su samo obećanja.

“Imam osjećaj da našu državu baš nije briga za nas. Po svemu sudeći, jedino što mi preostaje u ovom svemu je da poništi ovo sve, prodam malinjak i idem negdje na zapad, jer ovdje ni mi, ni naša omladina nema perspektive baš nikakve”, žali se Mehmedagić.

Proizvođači pozivaju na dogovor, no reakcije nadležnih za sada nema. U međuvremenu, stotine tona maline završile su na otpadu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.