Mektić: Nema kuknjave, ima da kontrolišu

N1

Kontrola granice i spriječavanje krijumčarenja migrantima prioritet su vlasti u BiH, poručio je ovo ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nakon današnje sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija. Problem smještaja migranata trebao bi biti riješen u narednih deset dana...

Samo devet dana prije ubistva migranta u Velikoj Kladuši, premijer USK Husein Rošić apelovao je na ministra bezbjednosti. Upozoravao je da je teško kontrolisati, kako kaže, “problematične” migrante.

“Naša policija nema ovlasti da ih dugoročno drži u pritvoru. Te represivne mjere nekada traju 48, nekada 72 sata”, kaže Rošić.

Iako bi takvi migranti trebali biti u zatvorenom-imigracionom centru, u nadležnosti države, Mektić rukovodstvu USK poručuje da ne kukaju.

“A što ne mogu? Moraju da kontrolišu. Oni su policija. Moraju. Nema kuknjave, ima da kontrolišu”, poručuje Mektić.

On je dodao da policija one koje prave probleme treba da preda Tužilaštvu BiH. A onda optužio Tužilaštvo da ne radi svoj posao.

“I ja vas pitam, i sebe i sve, kako mi niti jednog krijumčara ne možemo da procesuiramo”, pita Mektić.

Ranije je poručivao da MUP HNK nije imao pravo da zaustavi komvoj sa izbjeglicama.

“Pitanje migracija je izvorna, ustavna nadležnost države”, podsjetio je ministar bezbjednosti BiH.

Danas kantonalne MUP-ove poziva da se pozabave krijumčarima migranata.

“Ja sam rekao Salakovac, izbjeglički centar u Salakovcu je u isključivoj nadležnosti državnih institucija i mi smo tu odlučili da smjetimo ljude”, ističe Mektić.

Upravo Mektićevu odluku da se migranti iz Sarajeva premjeste u Salakovac komentarisao je i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

“Ovih dvjestotinjak migranata koji su jednu noć prebačeni u Mostar, za potrebe dolaska predsjednika Turske u Sarajevo, samo je bio test jednoga procesa kako će se dalje odvijati”, tvrdi Čović.

Do sada je u BiH ušlo blizu 6.000 migranata, spriječen je ulazak njih više od 4.000. Granična policija, sa manjkom policajaca rasporedila je svoje snage.

“Tamo gdje je najviše potrebno, zbog pritiska ilegalnih migranata i tu, mislim na područje Trebinja, Velike Kladuše i Zvornika”, kaže Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Graničnim policajcima na istoku BiH pridružili su se policajci iz SIPA-e, Direkcije za kooridnaciju policijskih tijela, a od juče iz MUP-ova RS i Brčko Distrikta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.