Lagumdžija: Sachs prepoznaje BiH kao nešto mnogo veće od nas

Vijesti 21. jun 201818:11 > 18:12
N1

Zlatko Lagumdžija, utemeljitelj Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, bivši predsjednik SDP-a i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u Danu uživo na N1 govorio je o dolasku jednog od vodećih svjetskih ekonomista Jeffreyja Sachsa u Sarajevo.

Jedan od vodećih svjetskih ekonomista Jeffrey Sachs biće gost skupa u organizaciji fondacije Društva zajedničkih vrijednosti u Sarajevu. Forum će biti jedinstvena prilika za učesnike da razgovaraju sa jednim od najmlađih i najutjecajnijih profesora ekonomije u historiji SAD-a. Sachs je i Specijalni predstavnik Generalnog Sekretara Ujedinjenih Nacija za samoodrživi razvoj i jedan od ključnih kreatora Agende 2030 u čijoj realizaciji čestvuju sve zemlje članice UN.

“To je čovjek koji je kada je imao 28 godina, bio redovni profesor na Harvardu, imao je 25 godina kada je doktorirao na Harvardu. U zadnje tri godine često sam bio s njim na skupovima koji su se bavili samoodrživim razvojem”, naveo je Lagumdžija.

Jeste li ga morali dugo nagovarati da dođe u BiH?

“Prvi put kada sam izašao sa tom idejom, on je rekao da bi jako volio, tim više što je bio u Jugoslaviji u vrijeme Ante Markovića, tada je Jeffrey Sachs bio mega zvijezda jer je praktično on vodio reformu prelaska Poljske sa komunizma na kapitalizma, i to je najuspješniji projekat tranzicije u savremenoj historiji. Tada je bio poznat po tome što je i Boliviju izvadio iz ekonomske krize”, kazao je Lagumdžija za N1.

Posmatra nas na određen način kao jedan region i BiH kao srce tog regiona. On prvi put dolazi u BiH. Posebno mi je drago što će nam govoriti o tome šta se danas dešava u svijetu, šta Zapadni Balkan treba da uradi da budemo bolje društvo, uređenije i šta predlaže za BiH”, naveo je on.

Kao je kazao, Sachs je čovjek koji ipak prepoznaje BiH i Sarajevo kao nešto što je mnogo veće od nas samih.

“Mi smo sami sebi najveći protivnik. Puno hodam po svijetu, i mogu vam reći da je cijeli svijet u preslaganju, postaje komplikovanji i imamo više razloga za strah. I svijet imam problema”, naveo je Lagumdžija.

Jeffery Sachs je postao poznat i po primjeni ekonomske šok terapije u zemljama širom svijeta u posljednje tri decenije.

Između ostalog, poznat je i po svojim radovima vezanim za izazove ekonomskog razvoja, okolinske održivosti, smanjenje nejednakosti i siromaštva, otpisivanju duga siromašnim zemljama i globalizaciji.

Podsjetimo, Jeffrey D. Sachs je svjetski poznati profesor ekonomije, održivog razvoja, savjetnik Generalnog sekretara UN-a, jedan od najprodavanijih autora i kolumnista čije se mjesečne kolumne čitaju u više od 100 zemalja. Magazin “Times” ga je dva puta svrstavao među top 100 najuticajnijih svjetskih lidera. New York Times ga opisuje kao “vjerovatno najvažnijim ekonomistom u svijetu”, a časopis “Time” “najpoznatijim svjetskim ekonomistom”.

Istraživanje lista “The Economist”, rangira profesora Sachsa među tri najuticajnija živuća svjetska ekonomista u prvoj deceniji 21. vijeka. 2015. godine je nagrađen sa Blue Planet vodećom svjetskom nagradom za liderstvo u oblasti životne sredine. Dobitnik je i mnogih drugih međunarodnih nagrada i priznanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.