Đonlagić: Ako Čavara ne potpiše počinio je krivično djelo

Vijesti 21. jun 201818:23 > 18:28
N1

Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte za N1 je komentarisao Zakon o izbronim jedinicama koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

On je kazao da je sada sve mnogo bliže rješenju.

“Mnogo smo bliže rješenju, bila je komplikovana situacija godinu dana, kada političke stranke iz koalicije na državnom nivou nisu uspjele dogovoriti izmjene Izbornog zakona. Dogovoren je dolazak eksperata Venecijanske komisije, dato je mišljenjeda se može riješiti na entitetskom nivou. Ne radi se o izmjenama Izbornog zakona, radi se o zakonu kojeg Parlament Federacije BiH nije imao. Donosi se prvi put”, kazao je Đonlagić.

“U Izbornom zakonu BiH precizno stoji da će se višečlane izborne jedinice i sastav na području BiH i broj mandata u izbornim jedinicama rješavati zakonom. Zakon tu piše sa malim z. Rečeno je da se ne misli eksplicitno na državni Izborni zakon, po pravnoj logici – ovo pitanje se može riješiti entitetskim zakonom”, poručio je Đonlagić.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH je dan ranije za N1 kazao da su usvajanjem izigrani Hrvati.

“Radi se o zakonskom rješenju koje podrazumjeva natpolovičnu većinu. Ovaj skup stranaka koje su našle kompromisno rješenje, koje pozivaju HDZ da se pridruži i da tragamo za rješenjem. Tokom izrade zakona, dok je bila samo verzija SDP-DF, zvali smo na konsultacije sve stranke, bili su i predstavnici HDZ-a. U startu su odbili sve, sve što nije rješenje za koje oni smatraju da je ispravno”, poručio je.

Zakon o izbornim jedinicama dogovorilo je pet političkih subjekata, DF, SDP, SDA, SBB i Naša stranka. Usvojen je sa 65 glasova “za”, a Đonlagić kaže da je to dvotrećinskva većina.

Đonlagić je kazao da ako zakon prođe Dom naroda Parlamenta FBiH, Marinko Čavara ima obavezu da ga potpiše.

“Ako to ne uradi, počinio je krivično djelo.”

Šta ako Lidija Bradara ne zakaže sjednicu Doma naroda PFBiH?

“Mora, jer je dužna. Ne može selektivno stavljati rješenja u ladicu. Imaju zakonske i poslovničke obaveze. Dužna je da sazove sjednicu Doma naroda. Ako to ne uradi, imaju drugi mehanizmi kako se sjednica može zakazati”, poručio je.

Đonlagić je kazao da ovo zakonsko rješenje nije diskriminatorno – nego je pravedno.

“Prijedlog iz 2017. godine je bio podloga za ovaj. Ažurirane su neke stvari sa aspekta protoka vremena. Tada nije bilo podrške od SDA. Tada su imali stav da se pitanje može riješiti na državnom nivou. Izgubljeno je sedam mjeseci, politička evolucija je sazrijevanje u razmišljanjima. Ovo je posljednji pokušaj da se spriječe blokade rezultata izbora za Parlament FBiH”, poručio je Đonlagić.

On je poručio da je vrlo važno što je zakon izglasan sa 65 glasova, i da se taj broj ne smije potcijeniti, budući da su ga izglasali ljudi koje su građani BiH birali u Parlament FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.