Kovačević: Evropa se nama neće prilagođavati

Vijesti 22. jun 201808:30 > 08:48
N1

BiH dobila je dodatna pitanja od EK, Hoće li naša država biti u posebnom fokusu austrijskog predsjedavanja EU? Kako se BiH snašla u situaciji s migrantima? O ovim ali i drugim aktuelnim temama za Novi dan govorio je Slaven Kovačević, stručnjak za geopolitiku i euro-atlantske integracije. Kovačević je istakao da se Evropa nama neće prilagođavati.

Bosna i Hercegovina je dobila dodatna pitanja  od Evropske komisije, šta možemo očekivati?

Vrlo vjerovatno da možemo očekivati jedan zastoj u tom cijelom procesu jer je predizborna godina i ja sumnjam da će se proces kordinacije aktivirati u nekom punom kapacitetu, barem ne onako kako je to bilo do predaje odgovora na Upitnik EK. I ako smo najavili da ćemo dobiti dodatna pitanja njihova količina zabrinjava jer smo dobili veći stepen pitanja nego što to dobijaju zemlje pretendenti za status kandidata.

Šta znači taj veći stepen pitanja?

Tu postoji nekoliko elemenata. Izdvojiću dva koja su vidna za Bosnu i Hercegovinu. Način na koji smo mi dostavili odgovore na Upitnik nije baš način na koji jedna zemlja koja pretendira statusu kandidata treba uraditi. 33 poglavlja iz Upitnika EK je neko prilagodio 35 poglavlja iz evropske pravne stečevine, napravio jedan miks i vjerovatno briselsku administraciju dodatno zbunio. Evropska komisija svaku zemlju posmatra kroz Kopenhaške krterije kojih ima tri. To su politički, ekonomski i administrativno instuticionalni kriteriji koji su upotpunjeni sa Madridškim kriterijima a to je reforma javne uprave, reforma pravosuđa. To su filteri kako vas posmatra Evropska komisija. Oni su nas posmatrali kroz ta tri dodatna kriterijuma i mi smo najviše dodatnih pitanja dobili iz političkog kriterija koji se tiču demokratskih principa u ovoj zemlji, vladavine prava, zaštite osnovnih ljudskih prava i prava manjina. Očigledno da naša zemlja nije zadovoljila ono što bi se očekivalo od zemlje koja pretendira statusu kandidata.

Da li Bosna i Hercegovina zadovoljava realno ekonomske kriterijume iz Kopenhagena?

Evropska komisija ili evropske institucije su zauzezele poseban stav prema zemljama Zapadnog Balkana i tu su oni rekli evo još tri dodatna elementa kako ćemo vas posmatrati. Politički kriterij je prvi gdje se očekuje stabilnost institucija, ekonomski kriterijum se posmatra kroz regionalnu saradnju i treći i vrlo važan uvjet da možete odjednom prihvatiti svih 35 poglavlja iz evropske pravne stečevine. Zemlja u okviru ekonomskih kriterijuma koja želi ući u evropske integracije mora biti toliko kapacitirana da prihvati konkurencijske izazove jednog povećanog tržišta. Mala BiH mora imati tako slobodnoi tržište da može da uđe u konkurencijsku utrku u jednom velikom tržištu kakvo je tržište EU.

Austrija je najavila da će u fokusu njenog predsjedavanja EU biti zemlje Zapadnog Balkana. Šta to znači za BiH?

Bilo bi dobro da smo mi samo “na repu EU integracija” da ne postanemo socijalni slučaj. Ovo govorim zato što u okviru političkih kriterija što se tiče odgovora na Upitnik EK je tražila određena pojašnjenja koja se tiču našeg društveno-političkog sistema, odnosno ustavnih rješenja. Jedno od pitanja gdje traže doradu jeste kako to da se termin “konstitutivni narod”, a u Ustavu piše “konstituentni narodi” može tretirati da nekom daje veća prava, šta je pravni osnov za to i da li to negdje piše u Ustavu i kako se Bosna i Hercegovina odnosi u zaštiti jednakosti prava svih građana na individualnom nivou onako kako je to traženo evropskom pravnom stečevinom, onako kako je to traženo poglavljem 23. To pitanje će biti jako bolno za političke elite. Evropa se nama neće prilagođavati. Mi moramo ispuniti uslove koje pred nas postavlja EU.

Austrija je najavila da bi mogla zatvoriti granicu za migrante. Šta bi to značilo kada govorimo o migracijama, ne samou BiH, nego u cijeloj Evropi?

Migranstska kriza nije nešto što je predmetom sistema. To su situacije koje su incidentne. Neki ljudi su odlučili da dođu u Zapadnu Evropu, malo izvjesno putem neke sile i vrlo izvjesno kršeći propise zemalaja kroz koje tranzitiraju. Austrija ima stav o tome a u Bosni i Hercegovini nisam vidio da postoji dovoljno dobar sistem. Uz dužno poštovanje Akcionom planu, ministru Mektiću koji se time bavi ali jedna država taj problem posmatra kroz tri aspekta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.