Dodik kritikovao SDA, ali i Srbiju

N1

Migrantska kriza još je jedan argument za politička prepucavanja u BiH. Opozicija, kantonalne, ali i opštinske vlasti više puta su optuživale Savjet ministara BiH da nisu spremno dočkali migrantske kolone iz Srbije i Crne Gore. Posljednja optužba stiže od predsjednika bh. entiteta Republika Srpska. Milorad Dodik za migrantsku krizu krivi SDA.

“Niti jedan azil nije odobren”, ponavljali su više puta iz Savjeta ministara BiH. Ova informacija predsjedniku RS ne znači mnogo.

“Ovo je namjerna akcija političkog Sarajevo zajedno sa OSA-om koju vodi SDA da se u BiH uvuče kako su oni planirali oko 150.000 migranta. I da se njima azilantski status reguliše. Kako bi mogli da ih kasnije prevedu u državljanstvo BiH”, rekao je Dodik.

Reporteri N1 su do sada zabilježili desetine izjava migranta koji u BiH ne žele da ostanu. Azem Han nam je u Mostaru tvrdio da želi da ostane u BiH, no zatekli smo ga na granici sa Hrvatskom, u Bihaću. I dalje tvrdi da želi azil.

Migranti u BiH ulaze preko RS iz Srbije i Crne Gore. Ni to se Dodiku ne sviđa. Pa poziva na angažman Oružanih snaga BiH.

“Ja nisam za to da Srbija rješava svoje migrantske probleme time što će migranti doći u BiH. Da budem do kraja iskren. Ja sam protiv toga”, istakao je entitetski predsjednik za Vijesti.ba.

Zemlje poput Mađarske i Austrije koristile su vojsku. Iz Oružanih snaga poručuju da ta mogućnost nije razmatrana.

“Kao što je navedeno u informaciji sa posljednje sjednice Vijeća ministara BiH, od 18.6.2018., nigdje se u Akcionom planu za rješavanje pitanja migranata ne pominju OS BiH”, stoji u odgovoru na upit N1.

“Ja ću najvjerovatnije pokrenuti jednu inicijativu da mi stvorimo sve uslove za mogućnost angažovanja Oružanih snaga. Za sada nema još potrebe da uvodimo”, najavio je ranije ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Do sada su se Graničnoj policiji na istoku BiH pridužili iz SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a od ove sedmice i iz MUP-a RS i Brčko distrikta.

“U koordinaciji ili pod komandom DGS obavljaju kontrolu graničnog pojasa na istoku BiH”, pojasnila je portparolka GS Sanela Dujković.

O migrantima u ponedjeljak i Savjet ministara, a za narednu sedmicu zakazan je i sastanak kantonalnih komesara sa direktorom FUP-a. Tema sastanaka-migrantska kriza.

“Mi možemo reagirati, ali ne u nekom velikom obimu, nemamo mi kapacitete ne znam ni ja kakve, recimo kao što ima RS, pričam o broju ljudi. Ne možemo da izdvojimo 50/100 ljudi da idu na neki prostor, za neka patroliranja”, zaključio je Dragan Lukač, direktor FUP-a.

Iako je Granična policija dobila pojačanje za kontrolu granice, i radi se na njenom zatvaranju do sada nije bilo primjera primjene sile.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.