Sud BiH bi mogao ponovo odlučivati o Mamićevom izručenju

Vijesti 23. jun 201818:28 > 18:31
N1

Izvanraspravno vijeće Suda BiH donijelo je Rješenje kojima se preinačuje rješenje Suda BiH od 15. juna na način da je odbijen zahtjev Hrvatske za određivanje privremenog pritvora prema Zdravku Mamiću koji je sadržan u međunarodnioj difuznoj potjernici, kazao je za N1 advokat Zdravka Mamića, Zdravko Rajić.

Eventualna odluka o ispunjenju zakonskih pretpostavki za izručenje Mamića Hrvatskoj bit će donesena tek po prijemu Molbe za izručenje, potvrdio je Rajić.

“Rješenjem izvanraspravnog vijeća Suda BiH od 21. juna 2018. preinačeno je rješenje Suda od 15. juna na način – odbija se zahtjev države moliteljice Republike Hrvatske za određivanje privremenog pritvora Zdravku Mamiću po zahtjevu sadržanom u međunarodnoj difuznoj potjernici od 12. juna 2008. Istovremeno se u istom rješenju konstatira da će odluka o ispunjenu zakonskih pretpostavki za izručenje gospodina Mamića biti doneseno po prijemu molbe za izručenje države moliteljice. Ukoliko se dostavi ta molba”, kazao je advokat.

Podsjećamo, Županijski sud u Osijeku za Mamićem je raspisao međunarodnu potjernicu pošto je pobjegao iz Hrvatske uoči izricanja prvostepenske presude kojom je osuđen na šest i po godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.