Ispovijest migranta oboljelog od raka

Vijesti 23. jun 201819:07 > 19:15
N1

Osim što žive u gotovo neizdrživim uvjetima, šatorskim naseljima, ruševnim objektima, stotine migranata na području Bihaća i Velike Kladuše nemaju adekvatnu ljekarsku zaštitu, niti tretman. Uz opasnost od zaraza, dane pod otvorenim nebom provode srčani bolesnici, ali i oni s izuzetno ozbiljnim dijagnozama.

Tridesetpetogodišnji Ibrahim Youssef Kurdi nakon stotina dana pješačenja, hiljada i hiljada pređenih kilometara, iz daleke Sirije, umoran, iscrpljen i na izmaku snage- stigao je u BiH. Iz ratnog pakla pobjegao je glavom bez obzira. Bez razmišljanja.

“Ja sam ostavio svoju zemlju, iz Sirije sam jer ne mogu ratovati, ne mogu koristiti oružje, pucati, ubiti čovjeka, ja sam muzičar, umjetnik”, priča Kurdi.

Umjetnik koji je umjesto vojnika odlučio biti migrant. Migrant kojem je danas osim krova nad glavom, potrebna i ljekarska pomoć.

“Naravno da mi treba doktor, ali sada imam neke lijekove, nosim ih sa sobom. Uglavnom za smirenje, za srce, i niz lijekova za mozak, jer svako tri do četiri mjeseca, imam nesnosne migrene. UGrčkoj mi nisu mogli pomoći i govorio sam to više puta i medijima tamo. Otišao sam jer tamo nema zdravstvene zaštite. Krenuo sam prema Evropi”, kaže Kurdi.

No do Evrope, ali i bolničkog liječenja za koje tvrdi da mu je potrebno teško će doći. Umjesto u bolnici- danas je ispod šatora. Iz torbe koju je jedino ponio sa sobom iz Sirije – vadi tek ljekarske nalaze. Iz gotovo svake države u kojoj je boravio.

“Imam rak. Jutros u četiri sam otišao do granice, blizu je tu, jer ja ne mogu dugo hodati, zbog moje bolesti, maksimalno sat vremena. Hrvatska policija me je uhvatila i uzela moj novi telefon, ovaj stari su razbili prošli put, danas su uzeli novi i uzeli sav novac”, otkriva Sirijac.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja, Ibrahim liježe i budi se u strahu za svoj život. Ali i živote svoje supruge i troje djece koje je na putu za bolje sutra ostavio u Libanu.

“Pitam cijeli svijet, sve ljude u Hrvatskoj da daju neko rješenje. Mi smo ljudi, nismo životinje”, poručuje za N1.

Na kraju, jedina želja ovoga čovjeka je da ga zdravlje ne izda. Da na kraju mukotrpnog puta stigne do cilja, Evrope, koja u konačnici za njega, ali i njegovu porodicu – pruža nadu da će svi jednom ponovno biti zajedno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.