"BiH prijeti neokolonijalizam i vjerski fundamentalizam"

Vijesti 23. jun 201819:28 > 19:29
N1

Bošnjački narod treba mnogo više energije uložiti u razvoj države Bosne i Hercegovine, glavna je poruka sa naučnog skupa 'Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci'. Glavni cilj bilo je sagledavanje trenutačnog stanje u BiH, te da se sa naučnog stajališta upozori na prijetnje koje dolaze bh. društvu u, kako kažu, turbulentnim vremenima.

Hladno, argumentovano i odgovorno želimo razgovarati o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini te položaju Bošnjaka, poruka je sa naučnog skupa koji je održan u Sarajevu. Predsjednik Preporoda Senad Lavić smatra da je neophodno da se sa naučnog stanovišta sagledaju trenutni problemi društva.

“Vi ćete primijetiti da mi pokušavamo i trudimo se da govorimo kao znanstvenici hladno, argumentirano, odgovorno, ne pokušavajući ideologizirati ili politizirati bilo kakav govor. Dakle, nama je važno da znanost govori o najvažnijim pitanjima naše društvene zbilje”, kaže Lavić.

Predznak je dominantni odrednik politike u Bosni i Hercegovini i upravo on dovodi do trenutnih političkih poteza vezanih uz reprezentativnost, smatra sociolog Zlatan Delić.

“Većina bosanskohercegovačkih politika i njihove prezentacije se odvija u znaku predznaka. To opet znači da dominantne politike reprezentacije ili predstavljanja građana u bosanskohercegovačkom društvu odvijaju se na taj način da se samtra da samo određene političke opcije ili određene političke stranke sebe žele predstaviti kao legitimne predstavnike određenih naroda”, ocjenjuje Delić.

Jedan od stavova koji su se mogli čuti tokom ovog skupa je i da trenutna politička situacija nije dobra za Bosnu i Hercegovinu. Savremene prijetnje su neokolonijalizam te vjeski i ekonomski fundamentalizam poručuje struka.

Kada govorimo o politici fundamentalizma onda je to definitivno dakle taj vjerski fundamentalizam koji mi na različite načine doživljavamo ili spoznajemo kroz različite verzije vjerskog fundamentalizma. On želi da poništi politiku sekularizacije, to vrhunsko načelo koje je utemeljilo demokratiju nakon francuske buržoaske revolucije. Ponovo hoće da vjerske i političke vlasti u simbiozi upravljaju procesima odlučivanja u državama”, zaključuje Elvis Fejzić, FPN Sarajevo.

Naučnici okupljeni u Sarajevu poručuju da je stabilnost društva i održivost Bosne i Hercegovine imperativ s kojim ne smije biti bilo kakvih kompromisa. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.