Analitičarka: SAD-u prijeti balkanski scenario

Vijesti 24. jun 201816:46 > 16:51
N1

Ljudi u Americi, ali i cijelom svijetu moraju biti svjesni da propaganda, pokušaj kontrole medija i retorika zasnovana na mržnji, koja je sad uobičajena u SAD, predstavljaju opasnu igru koja već ima grozne posljedice, poručila je u Sarajevu profesorica denverskog univerziteta Ann Petrila.

Posljedice nacionalizma koji se širom Balkana i Evrope širio tokom posljednjih decenija 20. vijeka danas se osjećaju u zemljama poput SAD-a. Intelektualna zajednica još uvijek pokušava dokučiti razloge za širenje nacionalizma.

“Kada smo upozoravali da rat na prostorima bivše Jugoslavije i u Bosni i Hercegovini neće ostati samo na tlu Bosne i Hercegovine, nego da će se demijurg nacionalizma širiti cijelim svijetom, tada je to izgledalo kao vapaj iz Sarajeva, kao vapaj usamljenih intelektualaca iz Bosne i Hercegovine, ali evo vidimo da se u posljednjih godina ovaj demijurg nacionalizma i populizma širi”, ističe Adil Kulenović, Krug 99.

Da je problem sa nacionalizmom u porastu prema riječima profesorice denverskog univerziteta Ann Petrile pokazuje i činjenica da on sada ima zvanični glas u Bijeloj kući. Podjele, tenzije i netrpeljivost samo su neki od rezultata trenutnog stanja.

“Za vrijeme mog boravka u Bosni i Hercegovini, tokom svih ovih godina, krajnja posljedica nacionalizma je postala veoma očigledna. Nažalost u ovom trenutku dinamika koja je doprinijela ratu i genocidu u Bosni i Hercegovini sve je prisutnija u Sjedinjenim Državama naročito tokom posljednje administracije. Postajemo sve podjeljenije društvo kako se tenzije, predrasude i mržnja koji su dugo vremena tinjali sada imaju zvanični glas iz Bijele kuće i dijela Kongresa Sjedinjenih Država”, navodi Petrila.

Petrila je također upozorila da u Sjedinjenim Državama postoje 954 grupe koje zagovaraju mržnju. A od predsjedničkih izbora broj krivičnih djela počinjenih iz mržnje je dostigao petogodišnji maksimum prema podacima FBI-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.