Vratio se iz Švajcarske, uložio milione i napravio selo

Vijesti 24. jun 201819:34 > 19:35
N1

Nedeljko Branković iz Banjaluke napravio je cijelo jedno selo sa duhom etna i tradicije. U njegovim Ljubačkim dolinama danas je održan i prvi regionalni Sajam starina, umjetnina i antikviteta. Blizu 20 izlagača i kolekcionara predstavilo je eksponate, koji su skupljani desetljećima, a vjerno oslikavaju kulturu i tradiciju ovoga kraja.

Njemački šljemovi, mađarske kubure, grčki i rimski novčići…

“Ja mislim da je ovo Aleksandar Veliki, šteta što je ovdje udaren čekićom. Kad se ne razumiju, njima samo nešto da lupaju (smijeh)”, priča Zdravko Krole, Derventa, kolekcionar.

Krole sakuplja stare predmete čak četrdeset godina. Pronalazi ih na buvljacima, u ruševinama, smeću.

“Mislim da se ova kubura na kamen, to je najstarija. Ovdje nabijala: staviš barut, kamen tu udari, baci vartnicu i eto. Dvjesta, trista godina su stare kubure”, pojašnjava Krole.

Prikaz starih zanata, berbernica, apoteka, samo su neki od sadržaja koji se mogu vidjeti svakodnevno u etno selu Ljubačke doline. Vlasnik je posljednju deceniju svog života, nakon povratka iz Švajcarske, posvetio ovom mjestu. Pronašao je desetine planinskih, drvenih kućica, autohtonog dinarskog tipa, koje je prenio u svoje etno selo.

A šta je najvrednije u kompleksu?

“Koji je najvredniji prst ili dijete, ne znam. Ponosan sam na stare zanate koji funkcionišu, desetak njih, jedinstveni su. Ponosan sam na apoteku koja se nalazi u Encikolopediji RS-a, ponosan sam i na zbirku minerala dragog i poludragog kamenja, možda samo u Zemaljskom muzeju u Sarajevu da ima nešto takvo”, ističe Nedeljko Branković, vlasnik Etno sela Ljubačke doline.

U okviru Sajma antikviteta održana je i radionica zmijanjskog veza, a vlasnici pozivaju Grad Banja Luku i Vladu Republike Srpske da pomognu i finansijski i organizaciono, kako bi i ovaj segment doprinio kandidaturi Banjaluke za evropsku prestonicu kulture.

“Bitno da se napravi bolja i čvršća saradnja sa Turističkom organizacijom Banja Luka, zarad veće promocije sadražaja na samom lokalitetu, jer u razgovoru sa vlasnikom jasno je da svojim naporima i trudom dovlači veliki broj turista”, kaže Zoran Talić, predsjednik Skupštine Grada Banja Luka.

Poseban dio etno sela Ljubačke doline čini muzej sa preko 5.000 eksponata.

Četrdesetak objekata, više hiljada antikvitetea, na dva hektara zemljišta, sadržaj su Etno sela Ljubačke doline. Vlasnik koji se iz Švajcarske vratio u Banjaluku sve je počeo graditi prije 10 godina, a do sada je u ovaj kompleks uložio više miliona maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.