Islamska zajednica: Podrška vjernicima i sveštenstvu SPC-a

Vijesti 25. jun 201813:47 > 13:50
visoko.co.ba

Povodom paljevine unutrašnjeg dijela pravoslavne Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u visočkom naselju Čekrekčije koja se desila u noći sa subote na nedjelju oglasila se i Islamska zajednica najoštrije osudivši ovaj vandalski čin.

“Od nadležnih organa zahtijevamo provođenje istrage koja će dovesti do otkrivanja identiteta počinioca. U slučaju da je krivično djelo počinjeno iz mržnje, očekujemo od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da u skladu s tim procesuiraju slučaj i adekvatno kazne počinioce”, istaknuto je danas iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta uz riječi podrške pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve.

“Još jednom izražavamo svoju podršku vjernicima i sveštenstvu SPC-a u nadi da ih ovaj i slični napadi neće obeshrabriti u očuvanju svoje vjere i tradicije”, poručeno je iz Islamske zajednice.

U noći sa subote na nedjelju je od strane jedne ili više NN osoba zapaljen unutrašnji dio crkve Rođenja Presvete Bogorodice u visočkom naselju Čekrekčije (Čekrčići) i tom prilikom je uništen i izgorio veći dio predmeta, kao što su ikone i svete knjige, vatra je zahvatila i dio krovne konstrukcije, a polomljen je glavni dio prestola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.