Huskić za N1 o ulozi Velike Britanije u BiH i regiji

Vijesti 25. jun 201816:33 > 16:39
N1

Posjeta političkog direktora britanskog Ministarstva vanjskih poslova izazvala je veliku pažnju u Bosni i Hercegovini ne samo zbog velikog interesa koji vlada za londonski samit nego i zbog interesa za buduću ulogu Velike Britanije u regionu Zapadnog Balkana.

 Ova posjeta kao i protekle posjete visokopozicioniranih britanskih zvaničnika Bosni i Hercegovini pokazuje da se interes za regionom, ali i Bosnom i Hercegovinom, neće mijenjati u narednom periodu. O očekivanjima od predstojećeg samita zbog kojeg je Richard Moore i došao u Sarajevo razgovarali smo sa političkim analitičarem Adnanom Huskićem koji kaže da od samita možemo očekivati onoliko koliko smo za njega i spremni.

“Moram naglasiti da bez obzira na činjenicu da i sama Evropska unija i Velika Britanija, koja se nalazi u jednoj veoma specifičnoj situaciji koja je uzrokovana samim izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja forum gdje bi zemlje Zapadnog Balkana ili unutar kojeg bi zemlje Zapadnog Balkana trebale kroz proces regionalne saradnje ustvari mogle da omoguće da se prvenstveno socio-ekonomska situacija u regiji stabilizuje. To bi onda posljedično trebalo da vodi tome da se i politička situacija koliko-toliko uozbilji i stabilizuje. Dakle, dosada se barem pokazalo da je bilo potrebno malčice povlačiti zemlje Zapadnog Balkana da bi se u određenom smislu zainteresirale za ono što stoji na raspolaganju nama”, kazao je Huskić te dodao da se sada BiH malo bolje priprema za ovakve stvari.

Britanski ministar odbrane prije nekoliko dana je najavio dolazak 40 vojnika koji bi trebali podržati evropske vojne snage u BiH, što je naknadno pretvoreno u špijunsku aferu, Huskić o ovim špekulacijama kaže kako se cijela ova situacija odvija transparentno.

“Sama uloga Velike Britanije čini mi se da je upravo zbog problema koji nastaju ili su nastali samim izlaskom iz EU i činjenicom da se zaista velika energerija, dosta energije, unutar same Britanije troši na taj proces mislim da naša regija zaista dobija i možda i preveliku pažnju. Rekao bih, u nekom rangu stvari ako posmatramo globalno. To vjerovatno jeste i moglo se čuti iz poruka svih visokih zvaničnika Velike Britanije koji su bili u posjeti regiji i Bosni i Hercegovini da Velika Britanija apsolutno ostaje posvećena regiji. Čini mi se da će na jedan čudan način da će zbog činjenice da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije da će posvetiti možda i veću pažnju regiji”, ističe Huskić.

Na naše pitanje koliko je važno što u pripremi samita učestvuje Moore, koji je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost i blizak suradnik Terese May, te novoimenovani ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field koji je trenutno politički direktor u Delegaciji EU u BiH, Huskić napominje da će zbog toga Velika Britanija i pored Brexita ostati bliska EU po pitanju regiona.

“Više puta se podvlači da će se po pitanju sigurnosti i po pitanju politike prema Zapadnom Balkanu kroz podršku euro-atlanskim integracijama će Velika Britanija nastaviti igrati značajnu ulogu. Zbog toga Velika Britanija neće biti samo uz nego će i podržavati Evropsku uniju. Imenovanje budućeg ambasadora u Sarajevu je jasan znak u kojem se smislu Velika Britanija namjerava pozicionirati po pitanju Bosne i Hercegovine, a samim tim i na cijelu regiju”, zaključio je Huskić.

Moore nakon posjete Bosni i Hercegovini odlazi u posjetu Srbiji gdje će nastaviti razgovore po pitanju pripreme samita Zapadnog Balkana i Evropske unije. Londonski samit iz serije samita u okviru “Berlinskog procesa” bi trebao doprinijeti boljoj saradnji i povezanosti regiona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.