Reakcije na dolazak Richarda Moorea u BiH

Vijesti 25. jun 201818:42 > 19:27
N1

Špijuni kolji djeluju protiv Republike Srpske, čuvari izbornog procesa ili pak zaštitnici interesa Velike Britanije u regionu neka su od pitanja koja su dočekala direktora britanskog ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu.

Richard Moore je došao u BiH zbog pripreme samita o Zapadnom Balkanu, koji će se u okviru Berlinskog procesa održati 9. i 10. jula u Londonu. Uoči njegovog dolaska u Sarajevo Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da se u julu formira poseban Operativni centar koji predvode Britanci.

Politički direktor britanskog ministarstva vanjskih poslova Richard Moore došao je u posjetu Bosni i Hercegovini s ciljem pripreme Londonskog samita u vrijeme dok se vode žestoke rasprave o ulozi Britanije u BiH. Rasprave je pokrenuo Milorad Dodik koji u Britaniji i njenim vojnicima koji uskoro stižu vidi najvećeg protivnika Republike Srpske.

“Ovdje se radi o jednoj velikoj podvali i laži, oni su došli ovdje da rade. Oni su specijalisti, koji rade na društvenim mrežama, na medijima, na slušanju i prisluškivanju, na stvaranju opšteg haosa i na destabilizaciji primarno Republike Srpske jer je to tako i predviđeno u njihovim planovima. Sve ovo pa i drugo što govori britanski ambasador je obična laž”, kazao je Milorad Dodik, Predsjednik RS.

Ono što lažima naziva Predsjednik Republike Srpske je ustvari najava dolaska 40 britnaskih vojnika koji bi trebali da štite izborni proces u BiH.

“Ovaj razmještaj snaga pokazuje našu predanost da izbori u Bosni budu slobodni i pošteni – te da se održe bez prekida i malicioznih vanjskih uticaja. Naše oružane snage imaju vodeću ulogu u zaštiti stabilnosti, prosperiteta i načina života za milione ljudi na Zapadnom Balkanu i diljem Europe”, istakao je Gavin Williamson, Ministar odbrane Velike Britanije.

Iz SDS-a se pitaju kakvu to RS ostavlja Milorad Dodik, ako joj je prijetnja 40 vojnika. A, na njegove tvrdnje da ga neko prisluškuje odgovaraju da i on prisluškuje predstavnike opozicije u RS-u.

“To da neko nekog sluša, pa molim vas to je opšte poznata stvar. Šta vi mislite da najmoćnije službe svijeta ne prate one koji su vam zanimljivi? Da li su im Milorad Dodik i Aleksandar Vučić zanimljivi ja to ne znam. Ali je sasvim sigurno. Sjećate se da ste imali aferu prisluškivanja gospođe Merkel. Znači niko tog nije pošteđen, to moćne službe ovog svijeta rade. To što vas neko sluša, .ja recimo znam da nas Milorad Dodik sluša i uopšte se toga ne plašimo jer znate da ne radite ništa loše”, naglasila je Aleksandra Pandurević, Zastupnica SDS-a u PD PSBiH.

Politički analitičar Adnan Huskić koji je bio među onima koji su se susreli s Mooreom tokom njegove posjete BiH ističe da naš region možda dobija i preveliku pažnju britanske politike.

“To vjerovatno jeste i moglo se čuti iz poruka svih visokih zvaničnika Velike Britanije koji su bili u posjeti regiji i Bosni i Hercegovini da Velika Britanija apsolutno ostaje posvećena regiji. Čini mi se da će na jedan čudan način, da će zbog činjenice da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije, da će posvetiti možda i veću pažnju regiji”, naglašava Adnan Huskić, politički analitičar.

Huskić također smatra da Britanija imenovanjem novog ambasadora u Sarajevu koji je trenutno savjetnik u Delegaciji EU u Sarajevu šalje poruku da će nastaviti sarađivati sa Unijom i nakon Brexita po pitanju regiona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.