Nije odobreno zapošljavanje 100 kadeta Granične policije BiH

Vijesti 26. jun 201809:35 > 09:38
GP BiH

Ministarstvo finansija i trezora BiH nije prihvatilo zahtjev Ministarstva bezbjednosti za zapošljavanje dodatnih 100 kadeta Granične policije BiH.

Zahtjev nije prihvaćen jer je prijem policijskih službenika u policijskim agencijama na nivou institucija BiH moguć jedino kada se prethodno sprovede procedura prijema i obuke kadeta, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija.

Ministarstvo finansija navelo je da je 2016. godine odobrena obuka 150 kadeta, od kojih je 49 policajaca počelo sa radom 2. maja, a 100 kadeta je na obuci do 1. septembra.

Prošle godine odobrena je obuka 100 kadeta i konkursna procedura za prijem na obuku je u toku, a ove godine odobrena je obuka 100 kadeta i još nije pokrenuta procedura prijema na obuke.

U informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH o situaciji u oblasti migracija, koju je juče razmatrao Savjet ministara, navedeno je da je akcijskim planom hitnih mjera predviđen izbor, školovanje i prijem u rad 200 kadeta Granične policije BiH, a da je odobren proces za prijem 100 kadeta.

U informaciji se ističe da je potrebno redefinisati odluku i razmotriti mogućnosti zapošljavanja dodatnih 100 kadeta u Graničnu policiju BiH.

Obuka kadeta za policajce /SSS/ traje sedam i po mjeseci, a za mlađe inspektore /VSS/ četiri i po mjeseca. Dok traje obuka kadeti nemaju pravo na platu, već primaju naknadu u iznosu 25 odsto od početne plate policajca, što iznosi 166 KM.

Iz Ministarstva finansija podsjećaju da po završetku obuke, a najkasnije u roku od 90 dana, policajci i mlađi inspektori stupaju u radni odnos.

Budžetom za ovu godinu Graničnoj policiji je odobren 2.371 zaposleni, a na dan 31. maj 2018. godine u ovoj instituciji ukupno je zaposleno 2.104 izvršioca.

U skladu sa Zakonom o budžetu, Savjet ministara na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH posebnom odlukom utvrđuje plan prijema kadeta u policijskim agencijama na nivou institucija BiH. Na ovaj način i prethodnih godina bio je regulisan prijem kadeta u policijskim agencijama, navode u Ministarstvu finansija.

U ovom ministarstvu pojašnjavaju da prijem novih policijskih službenika bez prethodno sprovedene obuke nije moguć u skladu sa važećim zakonskim propisima, a hipotetički, ukoliko bi postojala zakonska mogućnost za prijem novih 200 policajaca izvan broja odobrenog budžetom, bilo bi potrebno oko 4,84 miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.