Milićević: Hrvati su zagovornici evropskog puta

Vijesti 26. jun 201813:35 > 13:40
N1

Jelka Milićević, ministrica finansija i zamjenica premijera FBiH, za N1 je danas kazala da su Hrvati u BiH zagovornici evropskog puta i svih mjera koji će nas približiti obitelji kojoj pripadamo.

Milićević je prisustvovala današnjem sastanku sa Tanjom Fajon, zastupnicom u Parlamentu EU i Larsom-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije EU u BiH. Istakla je šta je bila tema razgovora sa predstavnicima EU.

“Rekli smo šta je to Vlada FBiH uradila u ovom trogodišenjm periodu. Čime se rukovodila u svom radu. Naravno, to je reformska agenda. Mislim da veću težinu ima da neko drugi govori o našim rezultatima. Svi pokazatelji su uzlaznoj putanji. Reformska agenda odnosno akcioni plan je realizovan sa 67 posto i to je lako izračunati. Neke mjere se provode u kontinuitetu, tako da bi se ovaj postotak mogao povećati”, rekla je.

Podsjetila je na zavisnost zakonodavne i izvršne vlasti u donošenju i impelentaciji zakona koje je okarakterisala kao bitnim “za budućnost”.

“Gospođi Fajon smo prezentirali ove rezultate. Mi jesmo izvršna vlast, ali funkcioniramo na principu spojenih posuda. Parlament i Vlada su jedno. Svi smo predstavnici svojih političkih opcija. Niko od nas nije došao na natječaj ministra. Ovo što se dešava u parlamentima, usporava reformsku agendu. Mi u Vladi smo dosta stvari pripremili i uputili. Nakon ove situacije u Parlamentu, bojimo se da se neće stvoriti uvjeti da se uistinu važni zakoni, zakoni koji bi donijeli budućnost, stvorili predujvete za dalje iskorake u narednon mandatnom periodu, implementiraju“, naglasila je Milićević.

Tvrdi da postoji želja u Vladi FBiH uradi što više i da nije dobro govoriti ono što uzrokuje konflikte.

“Imamo želju da uradimo što više. Mi se trudimo. Međutm, ponekad jedni drugim guramo prst u oko. Mislim da nije dobro govoriti ono što drugi ne vole čuti. Na kraju krajeva, sjest ćemo za isti sto i rješavati problem. To od nas očekuju građani. Mi u Vladi pokušavamo odgovorno funkcionirati”, kazala je.

Osvrnula se i na djelovanje HDZ BiH.

“Rekla bih da se usitinu trudimo u HDZ BiH i političke stranke okupljenih oko HNS BiH koji donosi važne odluke. Ponekad se oko nekih pitanja ne slažemo, ali iziđemo s jedinstvenim stavovima. Hrvati u BiH su zagovornici evropskog puta i svih mjera koji će nas približiti obitelji kojoj pripadamo – EU”, istakla je.

Podsjetila je šta je to za nju jedno od ključnih političkih pitanja u ovom trenutku.

“Nerješena su osnovna pitanja – legitimno predstavljanje naroda u BiH. Po Ustavu su to tri konstitutivna naroda i ne možemo mi zagovarati bilo što drugo ako ne rješimo statusna pitanja. Ona ni nakon toliko od Dejtonskog sporazuma nisu rješena. Svaka promjena je bila nauštrb, na obespravljivanje jednog od naroda, sada je to hrvatski narod”, zaključila je Milićević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.