Predizborna retorika kao recept za politički uspjeh

Vijesti 26. jun 201818:40 > 19:23
N1

Malo šta se mijenja u nastupima ključnih političkih lidera.

Od obećanja o nezavisnosti dijelova BiH do prijetnji različitim scenarijima blokada ako se ne udovolji određenim političkim zahtjevima. Od navoda o stranim plaćenicima koji su došli s ciljem rušenja pojedinaca, do prijetnji naoružavanjem i odgađanjem evropskog puta.

Građani BiH ne slušaju ovakve izjave isključivo mjesec prije izbora, koliko je predviđeno trajanje kampanje. Jer, mišljenja su mnogi – predizborne aktivnosti u BiH – nikada ne prestaju.

Milorad Dodik uoči Izbora 2014.: Strani centri stacionirani u Tuzli, planiraju pobunu za izbore. Pokušat će preokrenuti rezultat u korist opozicije!

Milorad Dodik uoči Izbora 2018.: Postoje tendencije da stranci involvirani u priču o naprasnoj izmjeni Izbornog zakona, kontrolišu predstojeće izbore.

Milorad Dodik 2014:

Ne znam kada će RS postati nezavisna, neće ni juče, ni danas, ni za dva dana, ali sam uvjeren da istrajavanje na tom konceptu može da jača i njenu autonomiju“, kazao je Dodik još 2014. godine.

Slične težnje o nezavisnosti prisutne su i danas. Ali i istrajavanje u navodima da ga prisluškuju britanski špijuni.

Ja vas molim evo vaša televizija da iskopate priču o tome kako je britanska Vlada prije godinu dvije dana odobrila osam, devet miliona funti za programe koji su trebali da spriječe navodni neki ruski maligni uticaj na prostoru Balkana“, kazao je Dodik danas.

Poznavaoci političke situacije u BiH već godinama tvrde kako Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, grade jedan drugom kampanje.

Tako što svaki od njih, deklarativno, staje u odbranu naroda od onog drugog. Izetbegović se od Dodikovih najava nezavisnoti branio izjavama u kojima je, ako treba, spreman i na rat. Ali i izjavama poput nedavne u Ahmićima:

Nikad više slabi. Ovo je zadnji put što su nam ovakvu stvar uradili. Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan“, kazao je Bakir Izetbegović 17.4.2018.

I dok je uoči Izbora 2016. slao poruke primjera radi, Fuadu Kasumoviću – kako mu je SDA bila dobra dok mu je sređivala zemljišta za pumpe – danas uoči Izbora 2018. slične poruke šalje Kukiću, Konakoviću.

U izbornu utrku i ovoga puta ide uz obećanja o stotinama hiljada radnih mjesta. No, građani s godinama. kažu, ne uočavaju razlike u političkoj retorici.

Ne mijenje se isto je sve, nacionalno ispred, sve ostalo je nebitno. Uvijek huškačka i prevara čistaobećavaju svašta a ne daju ništa.

Kako ga mnogi karakterišu – promicatelj evropskih vrijednosti, Dragan Čović – izjavama proteklih mjeseci od tog koncepta je odmakao.

Nakon presude Priliću i drugima poručuje:

“Mi ćemo danas vrlo jasno kazati ako treba da čeka evropski put neka dugo čeka mi ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavinka HVO-a i hrvatskog naroda u BiH”.

“Treći entitet je danas realna mogućnost za BiH i o tome se mora voditi ozbiljno računa”, kazao je Čović nešto kasnije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.