Sarajevo: Sa dnevnog reda sjednice skinuta tačka o Formuli E

Vijesti 27. jun 201810:27 > 10:35
Anadolija

Gradsko vijeće Sarajeva je na prijedlog gradonačelnika Abdualaha Skake sa dnevnog reda današnje sjednice skinulo tačku vezanu uz inicijativu o održavanju utrke Formule E u Sarajevu i preraspodjelu sredstava.

“Na inicijativu Samira Cerića, poduzetnika iz Velike Britanije koji je rođen u BiH, Grad Sarajevo je prije šest mjeseci započeo neformalne razgovore o mogućnosti održavanja utrke Formule E u Sarajevu polovinom 2019. godine”, stoji u informaciji o mogućnosti realizacije projekta održavanja Formule E u Sarajevu koju potpisuje gradonačlenik Abdulah Skaka.

Formula E je takmičenje koje organizira Međunarodna automobilistička federacija (FIA), pod čijim okriljem se organizira i Formula 1. Bolidi Formule E su električni trkaći automobili, a prva utrka održana je u Pekingu 2014. godine. Sve utrke Formule E održavaju se u središtima velikih gradova (npr. Hong Kong, Mexico City, New York, Rim, Pariz, Berlin, Santiago, Zürich) i u njima učestvuju slavni timovi i proizvođači, a utrkama se promovira zelena tehnologija. Formula E je postala drugo takmičenje po popularnosti i medijskoj zastupljenosti u hijerarhiji FIA-e, odmah iza Formule 1.

Ona iz dana u dan postaje sve popularnija i atraktivnija i privlači sve veći broj obožavatelja automobilizma i ljubitelja tehnologije. U utrkama Formule E učestvuje i nekoliko bivših vozača iz Formule 1, kao što je Jacques Villeneuve.

U aprilu 2018. godine u Londonu, u sjedištu Formule E, održan je sastanak između gradonačelnika Sarajeva i čelnih ljudi Formule E. Na tom sastanku je rečeno da je Sarajevo ušlo u uži krug aplikanata za kandidaturu za organizaciju utrke Formule E 2019. godine u Evropi.

“Budući da je ekološki faktor ideja vodilja Formule E, Sarajevo je ocijenjeno kao jedan od evropskih gradova s najviše zelenih površina, te je rečeno da postoje velike šanse da Sarajevo dobije ovu utrku 2019. godine. Utrke bi se održavale jednom godišnje u periodu 3-5 godina, u ovisnosti od dogovora sa vlasnikom licence. Da bi Sarajevo i zvanično dobilo kandidaturu, potrebno je da tehnička ekipa Formule E dođe u Sarajevo kako bi dala konačnu ocjenu o mogućnostima i uslovima za održavanje utrke, na osnovu rezultata studije izvodljivosti koju bi trebalo izraditi u tu svrhu. Za izradu studije izvodljivosti potrebno je izdvojiti sredstva u iznosu od 100.000 eura, koja je potrebno platiti vlasniku licence, neovisno o rezultatima studije. To je definirano u nacrtu Ugovora o studiji izvodljivosti između Grada Sarajeva i kompanije Formula E Operations, koja je vlasnik licence, čiji prevod se nalazi u prilogu ove informacije. Eventualna pozitivna ocjena po studiji izvodljivosti i održavanje takmičenja Formule E bi predstavljalo veliki događaj za Sarajevo i postavilo bi naš grad na mapu Formule E zajedno s ostalim velikim svjetskim gradovima. Pored popularnosti i atrakcije, u ekonomskom i turističkom smislu takvo takmičenje donosi znatna sredstva svakom gradu u kojem se održava”, navodi se u informaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.