U Višegradu se obilježava godišnjica "živih lomača"

Vijesti 27. jun 201810:58 > 11:03
N1

U Višegradu se obilježava 26. godišnjica "Živih lomača", svirepih zločina nad Bošnjacima lipnja ratne 1992. godine, kada je u kućama Mehe Aljića u naselju Bikavac te Adema Omeragića u Pionirskoj ulici živo zapaljeno po više desetaka civila. Najmlađa žrtva imala je samo dva dana.

Iz udruženja žrtava poručuju kako o lomačama danas svjedoči njihova istrajna borba za istinu i pravdu bez koje nema pomirenja.

Svjedoče, kažu, prvenstveno i haške presude Milanu Lukiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora, i Sredoju Lukiću, osuđenom na 27 godina. Šutnja o tome gdje su posmrtni ostaci više desetina zapaljenih ljudi, najviše boli preživjele.

U međuvremenu, Sud BiH odredio je pritvor i Radomiru Šušnjaru, koji se tereti za sudjelovanje u ratnom zločinu kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Optužnica protiv Radomira Šušnjara je podignuta krajem prošle godine i optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je zajedno sa drugim pripadnicima VRS i paravojnih formacija učestvovao u nezakonitom zarobljavanju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena a optuženi i drugi pripadnici VRS i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

Ovaj događaj, poznat kao „živa lomača“ u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u predmetima u tužilaštvu i sudu MKSJ u Haagu, sa kojima je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.