Cerić: Ne odustajemo od dovođenja Formule E u Sarajevo

Vijesti 27. jun 201811:57 > 12:00
N1

Gradsko vijeće Sarajeva je na prijedlog gradonačelnika Abdualaha Skake sa dnevnog reda današnje sjednice skinulo tačku vezanu uz inicijativu o održavanju utrke Formule E u Sarajevu i preraspodjelu sredstava od 100.000 eura.

Britanski poduzetnik bh. korijena Samir Cerić, direktor kompanije Sarajevo Sports International, koja je i inicirala ovu ideju, ističe da neće odustati od namjere da ovaj hepening bude upriličen na sarajevskim ulicama.

“Nažalost, danas je propuštena izuzetna prilika da već sljedeće sedmice tehnički tim iz Londona dođe u Sarajevo, odnosno da budemo postanemo zvanični kandidat za organizaciju utrke. Ipak, mi nećemo tek tako odustati, prije svega zbog jakog lobija koji smo izgradili ovdje u Londonu. Čelnici Formule E i dalje su zainteresovani za ideju da naš glavni grad bude domaćin utrke, mada je očito da u ovom trenutku ne postoji adekvatan politički ambijent, barem na nivou gradske uprave, za tako nešto. Stoga namjeravamo u predstojećem periodu razgovarati s još nekim političkim faktorima, izdići priču na nivo Kantona i države te tu tražiti podršku”, kazao je Cerić.

Naglasio je da već sada počinje raditi na svojevrsnom planu B po pitanju organizacije utrke Formule E u Sarajevu.

“Evidentno je da Grad, izuzimajući gradonačelnika Abdulaha Skaku, koji je bio veoma naklonjen ideji, nema namjeru ili kapacitet da nosi ovaj projekat. Međutim, već imamo informacije da bi neki drugi nivoi vlasti u BiH bili spremni podržati organizaciju utrke FE, što je u ovoj situaciji možda i bolja vijest, s obzirom na nešto skromniji budžet Grada. Sretna je okolnost da sam još ranije ostavio otvorena vrata u sjedištu Formule E u Hammersmithu za mogućnost da dobijemo organizaciju utrke u 2020. godini, tako da već od danas počinjemo raditi na tome. Prvi naredni korak su, dakle, razgovori s drugim predstavnicima političke scene u BiH, koji su nam se već javili po ovom pitanju, a odranije imamo kontakte s kompanijama koje se žele uključiti u projekat”, zaključio je Samir Cerić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.