Ahmetović: Hrvatska se ponaša kao da država BiH ne postoji

Vijesti 27. jun 201812:58 > 13:07
N1

Jedan od 24 potpisnika Deklaracije o obustavi izgradnje Pelješkog mosta u izjavi za N1 nakon jutrošenjeg gostovanja ministra prometa i komunikacija Ismira Juske kaže kako je ovo pitanje za cijelu državu, ne samo za jednog ili dva ministra.

Sadik Ahmetović smatra da se Hrvatska prema našoj zemlji ponaša kao da je i nema te da će nastaviti sa izgradnjom mosta bez obzira šta vlasti Bosne i Hercegovine rekle evropskoj komesarki za transport Violeti Bulc na predstojećem sastanku.

“Mislim da Bosna i Hercegovina nema državno rukovodstvo koje je kredibilno razgovarati u Briselu sa predstavnicima Evropske unije da zaštiti interese države. S tim u vezi Republika Hrvatska se ne ponaša dobrosusjedski, imam osjećaj da radi ovaj svoj dio posla oko Pelješkog mosta kao da država Bosna i Hercegovina ne postoji. Tome je doprinijelo aktuelno vodstvo države Bosne i Hercegovine koje niti po jednom otvorenom pitanju nije razgovaralo na zvaničnim sastancima sa državnim rukovodstvom Hrvatske”, kaže Ahmetović.

Kada su u pitanju državnički susreti i sastanci Ahmetović smatra da su se oni svodili na protokolarno slikanje, neke blijede izjave i upravo rezultat toga je da nijedno otvoreno pitanje nije ni otvoreno ni riješeno.

“Samim tim i ono što je krucijalno i što je podiglo najviše političke prašine pitanje Pelješkog mosta koje je po stručnjacima iz oblasti pomorskog saobraćaja ugrožava interese Bosne i Hercegovine”, kaže Ahmetović.

Na pitanje o stajalištu ministra Juske da svaki resorni ministar treba rješavati pitanja iz svoje nadležnosti, pa da je tako on odgovaran za jedan dio, dok je za drugi odgovoran ministar civilnih poslova Adil Osmanović, Ahmetović kaže da je to dječija politika.

“Oni vode dječiju politiku. To je ono kad se djeca posvađaju zbog lopte na nekom igralištu kada su u osnovnoj školi. Mislim da to nije dobar pristup. Država Bosna i Hercegovina ima svoje rukovodstvo, ima Predsjedništvo, Vijeće ministara i s tim u vezi je obaveza svih i Predsjedništva i cijelog Vijeća ministara da štiti interese države Bosne i Hercegovine. Bez tog prebacivanja jest ovaj ili onaj ministar i zbog toga moraju zaštitit interes države Bosne i Hercegovine”, zaključuje Ahmetović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.