Obuća, odjeća, konzerve: Na novoj trasi "Marša mira"

Vijesti 27. jun 201814:28 > 14:33
Anadolija

Na lokalitetu "Bukva", koji će ove godine prvi put biti dio trase "Marša mira", pronađeni su brojni predmeti žrtava genocida u Srebrenici, koji su ubijeni u julu 1995. godine. Obuća, ostaci odjeće, konzerve, lični predmeti stradalih razbacani po šumi svjedoče stravičnom pokolju u kojem je samo na ovom području ubijeno više od hiljadu osoba.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Ova dionica puta će biti dio ovogodišnjeg “Marša mira” od Nezuka do Potočara. Učesnici će prvi put proći cjelokupnu trasu kojom su Srebreničani u julu 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije.

Članovi organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica, predstavnici udruženja žrtava, Federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, Civilne zaštite Federacije BiH i Crvenog krsta su danas obišli trasu “Marša mira”. U proteklom periodu su izvođeni radovi na probijanju i uređenju trase za učesnike “Marša mira”.

“Dio trase koji smo obišli danas odnosi se na trasu kojom su Srebrenčani pokušavali doći do slobodne teritorije, a koja do sada nije bila dostupna učesnicima marša mira. Ove godine će biti u funkciji. Da trasu dovedemo u funkciju imali smo neophodnu pomoć Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica koje je i finansiralo radove. Svake godine nam ogromnu pomoć u organizaciji Marša mira pruži Civilna zaštita Federacije BiH, i mogu reći da bi bez njih teško uopće realizovali ‘Marš mira'”, rekao je predsjednik pododbora za “Marš mira 2018” Munir Habibović.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice Nermin Alivuković kaže da pripreme za obilježavanje godišnjice genocida idu prema planu, te da je “Marš mira” jedna od najobimnijih aktivnosti.

“Danas smo obišli trasu Marša mira. Ove godine će ‘Marš mira’ ići identičnom trasom kojom su Srebrenčani išli od Srebrenice prema Tuzli. Na ovom mjestu kod famozne ‘Bukve’ je više od hiljadu osoba izgubilo život. Mi na ovoj trasi možemo pronaći predmete ljudi koji su ubijeni ovdje”, rekao je Alivuković, koji se u ime Organizacionog odbora zahvalio Federalnom ministarstvu izbjeglica i raseljenih lica koje finansira radove na trasi “Marša mira”.