Nevenka Tromp za N1: Istine koje je donio Haški tribunal

Vijesti 28. jun 201810:11 > 10:13
N1

Nevenka Tromp, bivša uposlenica Haškog tribunala i profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu za N1 je govorila o ulozi Haškog tribunala i nivoima istine koje on donio sa sobom.

“Radio je više od 20 godina, nedavno je zatvoren. Mislim da je najvažnije i najinteresantnije pitanje kako bi ovaj period poslije rata izgledao da nije bilo Tribunala. Mislim da je to jedna najminimalnija ocjena, gdje se svi slažemo da je bio prijeko potreban. Ako se povezuje sa nečim što vi zovete pomirenje, a u postkonfliktnim diskusijama ima termina za koje niko ne zna šta točno znače, to su veće teme, zadržala bi se na efektima Tribunala za koje mislim da su potrebni. To su optužnice da se iščitavaju i presude”, rekla je u uvodu.

“Ono što mene zaprepaštava, jako malo ljudi, ne samo građana, žrtava, političara, akademskih građana, uopće ne iščitava presude. Pomirenje je kompliciran politički, društveni, pravni termin. Ono nikad u nekakvoj praksi modernog čovječanstva nije povezano sa krivičnom pravdom”, poručila je.

“Zamislite situaciju ubistva, silovanja. Zamislite situaciju da se silovatelj sam brani na sudu, on unakrsno ispituje žrtvu. Zamislite osuđen na 20 godina zatvora, a sud u Engleskoj traži da se njihove porodice nešto mire, da taj proces pomirenja dovodi do tog da se one razumiju. Krivično pravo za to nije najbolje”, pojasnila je Nevenka Tromp za N1. 

“Kada se ovaj sud osnivao, najvažnija dužnost bila je klasična – prvo, da se kazne počinioci. Da se da satisfakcija pravde žrtvi, treće – upozoravajući karakter koji sprječava slične zločine”, zaključila je.

Istina – važan faktor u cijeloj priči, na postkonfliktom području Balkana tumači se na različite načine.

Šta je sa presudama koje su završene, donesene, pravosnažne. Koliko je važna ta istina?

“Pojam istine je jako fascinantan. Treba mu se pristupiti upravo tako. Svi tu riječ upotrebljavaju. U našim istraživanjima postoji nekoliko vrsta istine. Nemojte očekivati u diskusiji da moj pojam istine i vaš pojam podudaraju. U istraživanju sam došla do toga da govorim o pravnoj istini, političkoj istini, povijesnoj, forenzičnoj. Nečemu što se primjenjuje na presude, najminimalniji oblik istine suđenja donose je istina tog pravnog postupka”, navela je Tromp.

“Istina iz Karadžićevog suđenja je pravno ograničena. Karadžić je interesantan predmet jer je to suđenje političaru, dok je velika većina suđenja bila generalima i vojnicima. On je osuđen na najvišem nivou, nepravomoćno i pravomoćno. Interesantan i dobar. On je važan u smislu forenzične istine, jer se sam zastupao. On je puno više rekao o sebi, činilo se da svjedoči kada postavlja pitanja – time je doprinio pravdi”, poručila je uz zaključak:

“Završio je kao notorni masovni zločinac”.

Nevenka Tromp u Sarajevu boravi povodom održavanja festivala WARM – koji se bavi modernim konfliktom.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.