Hadžibajrić predstavio planove za naredni period

Vijesti 28. jun 201812:14 > 12:20
N1

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad danas je upriličio druženje sa predstavnicima medija na kojem je predstavio šta je urađeno u prethodnom i šta je u planu da se uradi u narednom periodu.

Istakao je da su trenutni prioritet općine projekti koje kreditira Saudijski fond za razvoj, a to su: izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, izgradnja sportske dvorane Osnovne škole “Edhem Mulabdić“, nadogradnja objekta Dom zdravlja Stari Grad i utopljavanje zgrade Općine Stari Grad, čija je ukupna vrijednost 13,4 miliona konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu Agency (AA).

“U toku je javni poziv zainteresovanim firmama da podnesu prijave za pretkvalifikaciju za izvođenje radova na spomenutim projektima do 2. jula, nakon čega će uslijediti evaluacija pristiglih ponuda od strane Komisije za evaluaciju“, kazao je Hadžibajrić.

Dodao je kako je važno naglasiti da se proces nadmetanja vodi prema pravilima i procedurama Saudijskog fonda za razvoj.

“Prema našoj procjeni procedura izbora izvođača radova mogla bi biti završena do jeseni ove godine kada će se znati ko će raditi na projektima. Početak izgradnje zavisi od ratifikacije Sporazuma o kreditu sa Saudijskim fondom za razvoj. S obzirom da se procedura odvija na najvišim nivoima vlasti, kao i da se kreditiranje projekata Općine Stari Grad rješava zajedno sa projektima Grada Mostar, nezahvalno je u ovom momentu precizirati i postavljati rokove jer oni ne zavise od Općine Stari Grad. No, nadam se da će njihova realizacija krenuti narednog proljeća“, kazao je on.

Naglasio je da bez obzira što kao jedini nezavisni načelnik u Kantonu Sarajevu nailazi na opstrukciju viših instanci vlasti pokušava na sve načine riješiti mnoge probleme u općini.

“Projekti nisu niti jednog momenta stali. Ove godine vjerovatno gradimo najveći broj dječijih igrališta, njih desetak, zatim su tu sanacija i potpuna rekonstrukcija ulica. Imamo tu određenih problema kada je riječ o komunalnom preduzeću ‘Rad’ koje nam izvodi radove. Za proteklih deset godina dali smo deset miliona KM za asfaltiranje i održavanje ulica, međutim tu postoje određene opstrukcije, gdje se recimo jedna ulica Safvet-bega Bašagića radila četiri mjeseca“, ističe Hadžibajrić.

Načelnik Općine Stari Grad kazao je da je po treći put sa BBI bankom kreditno zaduženje za poduzetnike u iznosu od 1,2 miliona KM, mada se ljudi slabo odlučuju da podižu ta sredstva, iako općina snosi troškove kamate.

Kazao je i da su velika sredstva uložili u sanaciju kanalizacione mreže na području Općine Stari Grad, a koja je prema njegovim riječima u prilično lošem stanju u cijelom Kantonu Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.