Koliko bh. političari (ne) koriste društvene mreže

Vijesti 28. jun 201816:41 > 16:46
N1

Političari u Bosni i Hercegovini vrlo malo ili nikako ne koriste društvene mreže iako su one u svijetu odavno prihvaćene kao jedan od osnovnih načina komunikacije s biračima. U vrhu države i entiteta tek tri predstavnika su prisutna na društvenim mrežama, u parlamentima i entiteskim vladama je slična situacija.

Najpopularnije stranke na društvenim mrežama su DF, SDP, SDA, SNDS i SDS iza njih slijede oba HDZ, Nezavisni blok i PDP. Najpopularniji političari na Facebook-u su Senad Šepić, Emir Suljagić, Denis Bećirović, Milorad Dodik i Predrag Kojović. Twitteraši najveću podršku daju Damiru Mašiću, Emiru Suljagiću, Saši Magazinoviću, Aleksandri Pandurević te Adamu Šukalu i Branislavu Borenoviću.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da od društvenih mreža veću korist imaju opozicione stranke dok vladajuće pak imaju svoje medije za komunikaciju s građanima. Također smatra kako nisu krivi samo političari nego i oni koji vode njihove prezentacije na društvenim mrežama.

“Velika je šteta što mi imamo jako veliki broj mlađih političara od kojih vrlo mali broj njih komunicira s građanima bilo direktno bilo preko društvenih mreža. Bar bi se od njih trebalo i moglo očekivati da komuniciraju sa svojim biračima. Vidimo da je kod nas postala praksa da političari čim ih izaberemo u parlamente prekinu svaku komunikaciju i izdignu se iznad građana tako da uopće ne komuniciraju s njima”, objasnila je Marić.

Ipak, postoje i oni mladi političari koji su uvidjeli prednosti korištenja društvenih mreža pogotovo na nižim razinama vlasti.

Irma Baralija iz Naše stranke je ukazala na koristi od komunikacije preko društvenih mreža.

“Važno nam je pogotovo zato što mi na taj način ostvarujemo direktan kontakt sa građanima i građankama koji nam vrlo često šalju slike, komentare, sugestije, inicijative. Ali također i kritiku koju mi najčešće tumačimo kao dobronamjernu i u skladu s tim korigujemo naše inicijative, ponašanje i slično”, kazala je Baralija.

Naši sagovornici se slažu da kada se uporedimo sa evropskim standarima, a i sa svjetskim, naši političari zauzimaju samo dno kada je u pitanju korištenje društvenih mreža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.