Vlada utvrdila Prijedlog zakona, borci nezadovoljni

Vijesti 28. jun 201819:14 > 19:51
N1

Usvojenim zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, demobilisani borci pored prava na borački dodatak mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inostranstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost pri zapošljavanju i druga prava.

Cilj je kako kaže ministar Bukvarević demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica osigurati ista prava na cijeloj teritoriji države.

Boračke naknade, kako je potvrdio Bukvarević, neće biti u jednakim iznosima. Određivat će se u zavisnosti od dužine učešća u OS.

“Borački dodatak predviđen je za demobilisane branioce koji imaju 57 godina, 3 godine učešća u OS i nemaju drugih prihoda za život. Druga kategorija su demobilisani branioci koji maju 60 godina života, 1 godinu učešća u OS i treća kategorija je 65 godina za koje nismo stavili uslove dužine učešća u OS i posebna kategorija su žene branioci sa 50 godina života ukoliko nemaju prihoda iz drugih izvora”, kazao je Salko Bukvarević, federalni ministar boračke populacije.

Zakon je usvojen jednoglasno , a njime je propisana i javna objava Jedinstvenog registra boraca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti identiteta.

“Prethodile su ovom zakonu temeljite analize , morali smo krenuti od činjenice da zadržimo finansijsku stabilnost Federacije koja je mukotrpno nakon 20 godina postignuta, bitno je da je zakon usvojen jednoglasno, što znači da ne postoji bar u koaliciji koja čini Vladu rezerva spram pogleda na boračku populaciju i na prava koja im pripadaju”, ističe premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Usvajanje Prijedloga zakona uslijedilo je nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio Federalno ministarstvo za pitanja boraca i Vladu Federacije BiH da ga dostavi u hitnu parlamentarnu proceduru.

“On kad dođe u Parlament bit će distribuiran zastupnicima i mi smo planirali da sjednicu održimo 10 jula ove godine i da na toj sjednici razmatramo Zakon o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica i da razmotrimo i usvojimo Zakon o boračkim udruženjima”, kaže Edin Mušić, predsjedavajući ZD P FBiH.

Uprkos usvajanju Zakona , demobilisani borci i branitelji okupljeni ispred zgrade Vlade nisu zadovoljni, najviše negodujući zbog Bukvarevićeve odluke da se danas ne pojavi pred borcima.

Opširnije u prilogu Đenane Kaminić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.