Mladi neće plaćati porez na stan

Vijesti 29. jun 201808:51 > 08:55
N1

Od iduće godine, mladi do 38 godina koji prvi put rješavaju stambeno pitanje u Kantonu Sarajevo biće oslobođeni plaćanja poreza na promet prilikom kupovine stana i to za prvog člana domaćinstva 30 kvadratnih metara, a za svakog narednog člana po 15 kvadratnih metara.

Oslobađanja su predviđena i za privredne aktivnosti, kao što su statusne promjene društva koje su regulisane Zakonom o privrednim društvima, čime bi se stimulisalo osnivanje preduzeća. Tako poduzetnik koji unosi nekretninu u privredno društvo – firmu neće morati platiti porez na prometovanje, piše Oslobođenje.

Također, porez na promet nekretnina neće morati plaćati državne institucije na svim nivoima, kao ni članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i borci koji su u Oružanim snagama RBiH proveli najmanje 24 mjeseca i stambeno pitanje rješavaju prvi put. Sve ovo je utvrđeno novim Zakonom o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone koji je usvojila Skupština KS-a.

Ministar finansija KS-a Jasmin Halebić kazao je da ovaj zakon donosi značajna poboljšanja u odnosu na postojeće stanje.

– Smatrali smo da je nakon 13 godina sazrelo vrijeme da se postojeći zakon koji je donesen 2005. inovira u značajnijem smislu. Tu prvenstveno mislim na mlade koji po tom zakonu nisu bili oslobođeni plaćanja poreza na promet kada prvi put rješavaju stambeno pitanje. Sada je to ovim novim zakonom promijenjeno, a to smo uradili kako bismo stimulisali mlade da ostanu u KS-u i kako bismo obnovili demografsku osnovu u KS-u. Na ovaj način pokušavamo vezati mlade za KS, jer su mladi i u radnom i u svakom drugom smislu bitna kategorija stanovništva, obrazložio je Halebić i dodao da su poreza oslobođena i djeca bez oba roditelja.

Više na portalu Oslobođenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.