"Doživjeli smo jedan dobro uigran scenarij SDA i HDZ-a"

Vijesti 29. jun 201811:40 > 11:49
N1

O trenutnom stanju u Mostaru, izmjenama izbornog zakona BiH, te aktualnim temama vezano za ovaj grad govori Aner Žuljević, delegat SDP-a BiH te zastupnik u Skupštini HNK.

Pet mjeseci traju intenzivni pregovori političkih stranaka o održavanju lokalnih izbora u Mostaru. Posljednji sastanak je održan prije 20 dana. Ima li rješenja?

“Sigurno da rješenja ima, kad su u pitanju interesi građana Mostara, Nažalost, politika cijelo vrijeme pokušava da zadrži monopol kada je u pitanju ono što oni vide da je najbolje za njih. Bojim se da u našem gradu ono što dolazi kao prijedlog od HDZ-a i SDA nije interes građana Mostara. I ta razlika u principima i stavovima koji oni pokušavaju da da ostvare lično za sebe i zadrže političku moć nas praktično drže zakovane već četiri mjeseca u pregovorima”, kazao je Žuljević

Napomenuo je da su pregovori od početka vođeni na korektan način i da su na kraju rezultirali nekim dogovorom o realizaciji izbora.

“Nažalost, doživjeli smo jedan dobro uigran scenarij SDA i HDZ-a, koji su nas od početka svjesno držali tocima, pokušavajući da igraju toplo-hladno, igrajući jasnu namjeru da pregovore odvuku daleko u izbornu godinu. Jasno je i međunarodnoj zajednici i građanima Mostara da od ovih pregovora nema ništa, da izbore nećemo imati ove godine”, rekao je.

Smatra da međunarodna zajednica treba prestati patiti građane Mostara, te da se mora aktivno uključiti u rješavanje problema.

“Mora vratiti demokratiju u grad Mostar, mora vratiti građanima Mostara pravo da biraju i izaberu sebi vlast. Da ta vlast na kraju bude kontrolni mehanizam svih ovih projekata koji se nakaradno realizuju u gradu Mostaru, a nema ih ko nadzirati”, kazao je Žuljević u razgovoru sa Đenanom Kaminić.

Više u videu gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.