Mrda: Bosanski jezik je naučni falsifikat

Vijesti 29. jun 201817:02 > 17:09
N1/Ilustracija

Danijela Mrda, predsjednica Odbora NSRS a obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje, izjavila je da je "bosanski jezik naučni falsifikat i politička konstrukcija Bošnjaka s ciljem političke i jezičke majorizacije i asimilacije ostala dva konstitutivna naroda u BiH".

“Insistiranje na priznanju takozvanog bosanskog jezika ključni je dokaz da Bošnjaci žele političku, vjersku, obrazovnu i kulturnu dominaciju nad druga dva naroda, kao i ukidanje istorijske, kulturne i jezičke baštine na prostoru BiH ta dva naroda”, rekla je Mrda.

Povodom izjave potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića koji je uoči skupa o jeziku u Banjaluci pozvao vlasti Republike Srpske da “prestanu s negiranjem bosanskog jezika”, predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje je poručila da se to nikada neće dogoditi, niti Srbi smiju priznati postojanje bosanskog jezika.

“Niko ne spori pravo Bošnjacima da jezik kojim govore normiraju i daju mu odgovarajući naziv, ali tim nazivom se ne može i ne smije negirati pravo Srba u BiH da budu Srbi i da govore srpskim jezikom, što je očigledna namjera onih koji su jezik kojim govore Bošnjaci nazvali bosanskim”, pojasnila je Mrda.

Prema njenim riječima, Salkić nastavlja da gura prst u oko Republici Srpskoj i njenim institucijama, organizujući ovakve skupove i trošeći na njih novac budžetskih korisnika Srpske.

“Naša veličina i demokratičnost je u tome što ovakav skup nismo zabranili. U Republici Srpskoj mogu slobodno da se iznose politički stavovi, ali ni Salkić, niti bilo ko drugi na njegovoj poziciji nikada neće dočekati institucionalno priznanje postojanja takozvanog bosanskog jezika u Republici Srpskoj”, dodala je Mrda.

Potpredsjednik Republike Srpske Salkić danas je prije skupa o temi “Jezik, sloboda, tradicija – Društveno-politička stvarnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičkoj zajednici”, pozvao vlasti Republike Srpske da prestanu s negiranjem bosanskog jezika.

Salkić tvrdi da je cilj ove konferencije nije da se dokazuje da li postoji ili ne bosanski jezik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.