Na sreću ili žalost, Evropa želi naše ljude

Vijesti 30. jun 201817:11 > 17:17
Tomislav Miletic/PIXSELL

Emisija "7 na N1" donosi pregled aktuelnih događaja u sedmici na izmaku. Iz današnjeg izdanja izdvajamo:

Retorika podjela i predizborne kampanje usporile su reforme u BiH, jedan od zaključaka Vijeća Evropske unije. Slično je ponovila u Sarajevu, evropska zastupnica Tanja Fajon, obračajući se na sjednici Federalnog parlamenta.

Tematska sjednica posvećena evropskim integrancijama nije bila dovoljan motiv zastupnicima HDZ-a da se pojave. Ovo ne znači da nisu i dalje europski promicatelji, kako su kazali, već da ne mogu dopustiti da se hrvatski narod preglasava. Kada je Predstavnički dom postao Dom naroda nisu pojasnili.

Inače, malo šta se mijenja u nastupima ključnih političkih lidera, unatoč upozorenjima evropskih partnera. Od obećanja o nezavisnosti dijelova BiH do prijetnji različitim scenarijima blokada ako se ne udovolji određenim političkim zahtjevima. Od navoda o stranim plaćenicima koji su došli s ciljem rušenja pojedinaca, do prijetnji naoružavanjem i odgađanjem evropskog puta.

Građani odgovaraju odlascima. U RS dok opozicione partije najavljuju da će situacija biti bolja nakon 7. oktobra, a Vlada najavljuje da će najniža plaća rasti na 450 KM, rastu i redovi i ispred Konzulata Slovenije u Banjaluci.

Na sreću ili na žalost, Evropa želi naše ljude jer su dobri radnici, kvalitetan kadar i lako se uklope.
No nema i dalje rješenje za migrante, koji dolaze, uglavnom sa Bliskog istoka i kako sada stvari stoje ostaće u BiH. U Bihaću je i najveća koncentracija migranata, uslovi mimo svih normalnih ljudskih standarda.

A bh. politička stvarnost je odavno lišena bilo kakvih ljudskih normi i pristojnosti. Oni koji rade u bh. institucijama, a dolaze iz Republike Srpske, trebali bi dokazivati svoju lojalnost ovom entitetu ili bi trebali napustiti ovaj entitet, poručio je Milorad Dodik. Dodik je rekao da pored bivših boraca Vojske Republike Srpske, lojalnost RS-u bi trebale dokazivati kuvarice, čistačice i portiri koji rade u državnim institucijama. U suprotnom, poručio je nedavno, neka pakuju kofere. Gospodar života nevjerovatno 2018.godine i onda se pitamo što nam ljude odoše.

Emisiju “7 na N1” pratite svake subote od 20 sati i nedjeljom od 8 ujutro. Emisiju uređuje i vodi Tina Jelin Dizdar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.