Hrvatska u jednom u pravu u vezi sa Pelješkim mostom

Vijesti 30. jun 201818:32 > 19:05
N1

Evropska komesarka za promet Violeta Bulc rekla je u Sarajevu kako je Hrvatska sredstva za izgradnju Pelješkog mosta dobila na osnovu dokumentacije koju je predala Evropskoj komisiji. Sličnih informacija iz BiH nije bilo. Iako to niko zvanično neće potvrditi, jasno je da jedinstvenog stava o izgradnji Peljškog mosta u BiH nema.

Pelješki most projekt je kojega Evropska unija sufinansira temeljem informacija koje je o njemu dostavila Hrvatska, a u slučaju da BiH ima bilo kakve argumente protiv toga može ih dostaviti Evropskoj komisija koja će to razmotriti. Ovo je nakon razgovora u Sarajevu izjavila evropska komesarka za promet Violeta Bulc naglasivši kako se radi o jednom od pitanja koje je pokrenuto tokom razgovora s bosanskohercegovačkim dužnosnicima

Podsjetimo da je Evropska komisija nedavno potvrdila kako nema otvorenih pravnih pitanja za realizaciju Pelješkoga mosta nakon što je prošle godine donesena odluka o dodjeli 357 milona eura za sufinanciranje 85 posto projekta.

I predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je da je odluka EK o sredstvima donesena bez dokumentacije iz BiH, no nije pojasnio ko je za to odgovaran.

U RH gradnja Pelješkog mosta u odnosu na BiH uglavnom se doživljava kroz spor Hrvatske i bošnjačkih političara u Sarajevu, odnosno njihovom insistiranju da se prije gradnje definira morska granica između dvije države. U jednom su u pravu o ovom pitanju nema jedinstvenog stava.

To je, podsjetimo, na najgori način pokazano prilikom nedavne posjete Sarajevu predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska kada je Bakir izetbegović na konferenciji za novinare istaknuo pitanje Pelješkog mosta zatraživši od Tuska “da pomogne”, na što je reagovao Dragan Čović kazavši kako se radi o pitanju Republike Hrvatske, ne i Bosne i Hercegovine.

“Zamolio sam Tuska da nam pomogne naći obostrano prihvatljivo rješenje koje će zadovoljiti interese i Hrvatske i BiH. Ništa ni više ni manje od toga”, kazao je Izetbegović.

“Pelješki most je pitanje Republike Hrvatske, ne i Bosne i Hercegovine”, dodao je Čović.

Sadik Ahmetović, jedan od 24 potpisnika Deklaracije o obustavi izgradnje Pelješkog mosta, koja je prošle godine usvojena u državnom Parlamentu, kaže da je Pelješki most pitanje od interesa za cijelu državu koja je ovdje itekako zakazala, a što je u krajnjem slučaju potvrdila i izjava komesarke Bulc.

BiH može zaustaviti izgradnju mosta osporavanjem dokumenata, koje je Hrvatska dostavila evropskoj komisiji, slažu se stručnjaci, a tu su i međunarodni sudovi.

Na sastanku u Sarajevu Violeta Bulc kazala je kako postoje različita mišljenja u BiH i Hrvatskoj i o Jadransko-jonskom koridoru, odnosno preko čijeg bi teritorija autocesta na tom pravcu trebala ići u odnosu na dubrovačko zaleđe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.