Mehmedović za N1: Građani trebaju sebi proizvesti lidera

Vijesti 02. jul 201808:18 > 08:23
N1

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH za N1 je kazao da građani sami sebi trebaju da proizvedu lidera i to onoga koji radi u interesu građana i suosjeća se sa njihovim problemima.

On je naime boravio u Turskoj, kao posmatrač UN-a tokom predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji. On je kazao da je ono što je vidio za svaku pohvalu, s obzirom na svu demokratičnost izbornog procesa u toj zemlji.

“Postoje tenzije između dva bloka, ideološki različita. Jedan je naslijeđe bivše Republike Turske, Kemalista i ideologija nove Turske, koja želi da se uhvati u koštac sa savremenim izazovima. Turska je pokazala da ova ideološka grupacija ima snažniju podršku”, kazao je.

On je u Turskoj boravio u posmatračkoj misiji – koja je pod okriljem UN-a, a rekao je da nema košenja interesa uprkos tome što njegova SDA i Erdoganova AK partija gaje dobre odnose.

“Nema nikakvog problema da neki parlamentarac iz SDA bude posmatrač u Turskoj”, poručio je.

On je kazao da Turcima treba ostaviti da sebi odaberu ko će im biti predsjednik i koje će opcije izabrati.

“Građani sebi trebaju da proizvedu lidera. Ako radi o interesu građana, ukoliko zapravo suosjeća svaki problem svakog građanina. Očekivati je da građani vole i podržavaju takvog lidera. U turskoj je jedno drugo pitanje. Okružena je problematičnim državama koje imaju unutarnje sukobe i građanske ratove. To utiče na političku scenu unutar Turske. Ako turska ne bude politički stabilna – očekivati je da se migrantska kriza nastavi”, poručio je Mehmedović.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH je Šefik Džaferović, a Mehmedović je komentarisao da li je on taj lider koji će kod građana u BiH probuditi emocije?

“Ne možete znati kakav će ko biti dok ga ne izaberete. Džaferović ima preduslove da izraste u lidera koji će imati podršku. Da li je najbolji – pokazat će rezultati izbora. Lider poslije izbora pokazuje da je lider”, kazao je.

“Nije dovoljno biti lider jednog naroda u BiH, s obzirom na specifičnosti BiH. Očekivati je da će tu biti malo određenih problema, ali znate, do lidera je da se pokaže nakon izbora. Očekujem da bude izabran, ne možemo očekivati apsolutnu većinu. Džaferović je poznat bh. javnosti, zašto ne bi. Zna se sve o njemu zbog negovog parlamentanog rada. Nije nepoznat javnosti. Ima i drugih kandidata, biće interesantna politička borba”, poručio je Mehmedović.

On je komentarisao i to da li je ugrožena nova tranša MMF-a prema BiH – kazavši da bi volio da se prekine taj aranžman.

“Ja bih volio da se prekine tranša MMF-a prema BiH. Konačno bi vlade u BiH morale imati drugačiji pristup pri finansijskoj stabilizaciji. Oslanjate se na zaduženja MMF-a, nije to dobro za građane. Ko god bude obnašao vlast – morat će da vraća kredite. Realnije se osloniti na vlstitite kapacitete, to građani očekuju. Vijeće ministara BiH i vlade entiteta trebaju imati drugačiji pristup”, poručio je.

On je kazao da očekuje dominantnu pobjedu SDA na predstojećim izborima, jer kako kaćže “ne vidi alternativu”.

“Uz sve probleme – druge političke opcije imaju mnogo veće probleme, ili su privatne opcije ili imaju nerealne ciljeve. Očekujem da SDA bude dominantan politički faktor”, izjavio je u Novom danu na N1 kazavši da će SDA da doživi političu katarzu u smislu unutrašnjeg ustroja i ustroja prema Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.