Škrijelj za N1: Fizički nemamo djece da se školuju

Vijesti 02. jul 201808:45 > 08:47
N1

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu je istakao da fizički ne postoje djeca koja bi se trebala školovati. U tome vidi uzrok smanjenog broja studenata na fakultetima Univerziteta u Sarajevu.

“Roditelji djece koja bi se sada trebala školovati su stradali u ratu. Veliki broj ljudi je iselio iz BiH. To su ozbiljne demografske rupe. Migracije su postale globalni problem čovječanstva. Studenti se odlučuju na studije u inostranstvu jer tamo vide šansu za zaposlenje”, objasnio je Škrijelj.

Ipak, ukazao je da je upis studentata u predstojeću akademsku godinu relativno dobar i da su pojedini fakulteti već objavili preliminarne liste upisanih studenata.

Osvrnuo se i na implementaciju novog Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

“Urađeno je dosta u dijelu koji zahtjeva tranziciju Univerziteta, a odnosi se na pravni status i finansiranje. Vlada i Skupština Kantona su usvojile odluku o pripajanju organizacionih jedinica Univerzitetu. Slijedi izrada akcionog plana da se pravni status organizacionih jedinica – fakulteta postepeno gasi. To znači novu shemu organiziranja Univerziteta, ali i da će Univerzitet morati biti odgovorniji. Trezorsko poslovanje Univerziteta znači da će fakulteti platni promet ostvariti preko Univerziteta”, naglasio je Škrijelj.

Istakao je da se vrše pripreme za trezorsko poslovanje.

“Slijedi gaza prijema kadra za obračunski centar kao isturenog odjeljenja Ministarstva finansija”, rekao je.

Komentarisao je i novi Zakon o studentskom standardom, kazavši da nije bilo ozbiljnijih primjedbi na isti.

“Mislim da je Zakon veliko broju studenata olakšao studiranje. Kao akademska zajednica se nismo tome suprotstavljali. Ako je to bio interes studenata, onda nismo imali ništa protiv”, zaključio je Škrijelj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.