13 godina zatvora Bijeliću i Šariću za organizirani kriminal

Vijesti 02. jul 201814:57 > 15:03
Emiran

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Hasiba Bijelića i Emira Šarića za organizirani kriminal u vezi s utajom poreza i pranjem novca i osudilo ih na po 13 godina zatvora.

Istovremeno, trećeokrivljena u ovom predmetu Ferida Hasić osuđena je na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine, potvrđeno je Feni u KSS-u.

Hasib Bjelić, vlasnik benzinske pumpe “Umax Group” i Emir Šarić, vlasnik studentskog hotela “Emiran”, terete se da su zastupajući kompanije “Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju “Munster LTD” sa Sejšela utajili porez u iznosu višem od četiri miliona KM, odnosno da su zajedno s trećeoptuženom Feridom Hasić ‘oprali’ više od 20 miliona KM.

Odlukom Suda oduzeta im je ranije ‘zamrznuta’ imovina, a, između ostalog, benzinska pumpa Umax Group u Vogošći i studentski hotel Emiran u Nedžarićima, općina Novi Grad, kojima od februara 2017. godine upravlja Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH.

Uz to, Šariću je određena privremena mjera zabrane otuđenja ili opterećenja više stanova, firmi – Studentski dom Emiran i Emiran, te zemljišta, a Bjeliću više stanova, automobila i firme “Umax Group”, u sklopu koje je benzinska pumpa, stambena zgrada i zemljište.

Budući da se radi o prvostepenoj/nepravomoćnoj presudi strane u postupku zadržavaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.