Usaglašeni zajednički predmeti za učenike u RS i Srbiji

Vijesti 02. jul 201815:08 > 15:11
N1

Od septembra učenici osnovnih škola u Republici Srpskoj i Srbiji učiće po usaglašenim nastavnim planovima i programima nacionalnu grupu predmeta, odnosno srpski jezik, istoriju, geografiju odnosno poznavanje prirode i društva u nižim razredima.

“Smatrali smo da srpski narod bez obzira gdje on bio treba da uči isti jezik, istoriju, geografiju jer se radi o istom narodu, ista mu je istorija, govori istim jezikom i normalno je da nastavni planovi i programi za djecu u osnovnim školama trebaju biti isti. Prema Dejtonskom sporazumu imamo pravo na vlastitio obrazovanje”, rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Istakao je da očekuje da će to do septembra biti urađeno bar za dio razreda.

“Ovo je izazvalo određene negativne komentare u određenim političkim strankama u BiH, naročito u FBiH, ali moram reći da srpski narod ima pravo da uči svoju nauku u šta ulazi ova nacionalna grupa predmeta”, rekao je Malešević.

Danas je u Narodnoj skupštini RS-a održana tematska sjednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje, u saradnji s Odborom za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije pod nazivom” Usaglašavanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete u školama Republike Srpske i Republike Srbije”.

Danijela Mrda, predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje, istakla je da postoji jako puno oblasti u kojima ova dva odbora mogu raditi zajedno s ciljem unapređenja obrazovanja, tehnološkog razvoja, i izrade zadničkog nastavnog plana i programa za nacionalnu grupu predmeta “bez tendencije i želje da se ugroze prava bilo kog konstitutivnog ili manjinskog naroda”.

Admir Čavka, predsjednik Koalicije Domovina, je rekao da je sporno da Bošnjaci nemaju pravo da svoj jezik nazivaju kako žele.

“Nažalost, u Ustavu RS ne postoji bosanski jezik već bošnjački jezik, ali ne postoji ni srpski jezik koji se koristi nego jezik srpskog naroda, i hrvatskog naroda. Mislim da je ovdje potreban kompromis da se ovo pitanje riješi. Nažalost, mi smo u izbornoj godini i vidimo da se mnogi političari bave populizmom, a to se pitanje dugi niz godina ne rješava i uvijek se aktuelizira pred izbore. Mislim da mi ovdje zaboravljamo suštinu, a suština su đaci, djeca koja napuštaju ove prostore”, rekao je Čavka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.