Na KCUS kod 50 pacijenata primjenjena nova metoda

Vijesti 02. jul 201815:15 > 15:17
KCUS

Na Klinici za očne bolesti KCUS danas je kod 50 pacijenata apliciran anti VGT faktor. Ova terapija se primjenjuje kod svih bolesnika oboljelih od šećernih bolesti, a koji imaju komplikacije na očnom dnu.

Prema riječima prof. dr. Amile Alikadić Husović, šefice Klinike za očne bolesti, ova terapija košta od 300 do 2.500 KM u privatnoj praksi, a na KCUS-u je besplatna.

“Zahvaljujući menadžmentu KCUS na Klinici za očne bolesti je počela primjena anti VGF faktora. Pacijenti se prethodno pripreme za apliciranje ove terapije. Danas imamo stariju ženu koja je prvu dozu primila u privatnoj praksi, a kod nas će drugu besplatno. Ova terapija se primjenjuje i kod bolesnika sa arterijskom hipertenzijom, kod povreda i krvarenja u oku”, rekla je prof. dr. Alikadić – Husović.

Na ovaj način pacijenti se ujedno pripremaju i za vitroretiralnu hirurgiju, jer bez primjene anti VGF faktora nije moguće uraditi ovaj zahvat.

“Sutra puštamo u rad i diodni laser koji se koristi za nastavak terapije nakon primjene anti VGT faktora i pripremu pacijenata za hirurgiju očnog dna. Klinika za očne bolesti bit će u mogućnosti da pruža usluge iz kompletne oftalmologije za sve građane iz Kantona Sarajevo, ali i iz cijele BiH”, poručila je prof. dr. Alikadić – Husović.

KCUS

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.