Voda u vogošćanskim naseljima nije za piće

Vijesti 02. jul 201817:37 > 17:44
N1

Voda koju koriste stanovnici Vogošće iz lokalnih vodovoda Blagovac, Krivoglavci, Svrake Paljevo i Tihovići nije za piće kao ni za tehničku upotrebu. To je utvrdio nalaz Zavoda za javno zdravstvo KS-a o zdravstvenoj ispravnosti vode. Građani su, tvrde, za problem saznali putem medija.

Džemila nam priča kako na Blagovcu živi 18 godina, kaže kako se ne sjeća perioda da nisu imali problem sa vodom. Da je voda zagađena saznala je od komšija.

“Ja je non-stop pijem a evo i sad kad su javili već da je ona nije u upotrebi a to je već kako je kiša počela padati ona nije bila za upotrebu, a niko nije javio a mi smo sve to trošili”, kaže Džemila Cvrk

Da voda nje ispravna otkrilo se redovnom kontrolom lokalnih vodovoda. U vodi je pronađena ešerihija koli , a iz Zavoda za javno zdravstvo KS kažu kako se zna desiti da se prilikom analize pronađe ova bakterija jer su rezervoari stari i nisu adekvatno zaštićeni.

“Postoje četiri soja ešerihije koli koja su patogena za čovjeka i da ne bi pravili kvalitativnu analizu određivanje tih sojeva pošto ima puno sojeva u slučaju identifikacije eserihij koli automatski se ta voda proglašava da je zdravstveno neispravna . Mi nismo imali povećan broj slučajeva pacijenata koji bi se mogli dovesti u vezu sa kontaminiranom vodom”, kaže Zlatan Hamza iz Zavoda. 

U Općini Vogošća kažu kako su poduzete sve mjere kako bi se voda dovela u ispravno stanje te da su po saznanju da je voda neispravna obaavješteni Odbori za upravljanje i gazdovanje lokalnim vodovodima koji su saopštili stanovništu da voda nije za piće ali ni za bilo kakvu upotrebu.

“Tri lokalna vodovoda su već očišćena, sređena, danas su se uzeli kontrolni nalazi, četvrti lokalni vodovod, vodovod u Krivoglavcima radi se trenutno na čišćenju i uskoro će biti uzete analize nakon toga znaćemo da li su nalazi pozitivni i da li se voda može pustiti u upotrebu. U međuvremenu Općina Vogošća je poduzela aktivnosti slanjem cisterni svi građani su dobili cisterne i mogli su koristiti tu vodu”, navodi Selma Smajić, stručni saradnik Građevinsko komunalni poslovi općina Vogošća.

Iz Odsjeka za Komunalne poslove Općine Vogošća naglašavaju da je neispravna voda koja dolazi iz lokalnih vodovoda Blagovac, Krivoglavci, Svrake Paljevo i Tihovići .

“Općina Vogošća, centralni dio veći dio okolnih naselja se snabdijeva gradskom vodom i ta neispravnost vode se ne odnosi na gradsku vodu”, tvrdi Emira Branković, Šef odsjeka za komunalne poslove Općine Vogošća

Analiza vode se radi svakog mjeseca, a nakon čišćenja lokalnih rezervoara uzorci vode su poslani na analizu, rezlutati bi trebali biti gotovi za dva do tri dana. Do tada građanima se savjetuje da koriste flaširanu vodu ili da se snabdijevaju iz drugih alternativnih izvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.