RS najavljuje usklađivanje nastavnih planova sa Srbijom

Vijesti 02. jul 201817:46 > 17:54
N1

Ministarstva prosvjete Republike Srpske i Srbije do septembra bi trebalo da usklade nastavne planove i programe iz nacionalne grupe predmeta za dio razreda osnovne škole.

Potvrdili su to u Banjaluci nakon zajedničke sjednice predstavnici dva parlamentarna odbora za obrazovanje. Ova najava izazvala je negodovanja kod bošnjačkih političara u ovom etitetu.

Osnovci u Republici Srpskoj bi mogli po prvi put izučavati detalje o posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini, po usaglašenom planu i programu između bh. entiteta Republika Srpska i Srbije.

“Srbi gdje god bili treba da uče isti jezik, istu istoriju”, mantra je entitetskog ministra prosvjete.

Ranije preporuke OSCE-a i međunarodnih organizaacija da je još rano da se izučava period proteklog rata, malo ko poštuje.

“Kada je Sarajevski kanton na sva zvona najavio uvođenje tih sadržaja u nastavni plan i program, mi smo obavijestili predstavnike OSCE-a i Evropske komisije da ćemo od naredne školske godine takođe izučavati protekli rat. Prema Dejtonskom sporazumu imamo pravo na vlastito obrazovanje”, kaže Dane Malešević, ministar provjete i kulture RS

S obzirom na negiranje izučavanja bosanskog jezika u RS-u, novinari su gosta iz Skupštinskog odbora za obrazovanje Srbije pitali kako se zove jezik kojim pričaju Bošnjaci, Muslimani u Sandžaku?

“Bošnjački jezik jel to, pa ja nemam ništa protiv neka ga zovu kako hoće, pa zašto bi ga mi zvali, oni ga zovu, oni su tako odredili. Kod nas je srpski jezik ustavom zagarantovan, pismo ćirilica, kod nas su ti dokumenti tako pisani, nadam se da ste zadovoljni”, navodi Ljubiša Stojmirović, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije.

Iz dva parlamentarna odbora za obrazovanje ističu da se usaglašavanje nastavnih planova i programa radi:

“Bez tendencije i želje da se ugroze prava bilo kog konstitutivnog naroda u RS”, tvrdi Danijela Mrda, predsjednica Odbora Narodne skupštine RS za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje.

A konstitutivni na papiru, tvrde, u školskom sistemu to nisu.

“Bošnjaci u RS nemaju pravo da nazivaju svoj jezik onako kako to žele. Nažalost u samom Ustavu RS-a ne postoji bosanski jezik, već bošnjački jezik, jezik bošnjačkog naroda”, kaže Admir Čavka, šef kluba Domovina u NSRS (SBB).

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić mjere ministarstva prosvjete ranije je nazvao necivilizacijskim, a aktuelnu vlast optužio da provodi “aparthejd u obrazovanju”.

Iz odbora za obrazovanje su mu poručili da se osvrne na stanje u Federaciji BIH gdje srpska djeca “trpe svojevrsni aparthejd”.

A dok je politike sve više u školama, đaka je sve manje.

U prvi razred osnovne škole u RS upisano je 9 600 učenika, u čak 77 područnih odjeljenja nije bilo upisanih, dok je u 93 područna odjeljenja upisan po jedan učenik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.