Oštre reakcije na ujednačavanje planova RS i Srbije

Vijesti 02. jul 201817:57 > 17:57
N1

Regionalna suradnja u oblasti obrazovanja je dobra, poručuju u pisanoj izjavi za N1 iz Misije OSCE-a u BiH. No, ujednačavanje nastavnog plana RS-a i Srbije moglo bi biti kontraproduktivno, poručuju iz ove međunarodne organizacije.

“Prosto izjednačavanje jednog školskog nastavnog plana i programa s nastavnim planom i programom susjedne države može biti kontraproduktivno i može naškoditi procesu u sklopu kojeg vlasti BiH provode reformu kako bi unaprijedili kvalitet obrazovanja za sve učenike u BiH”, kažu iz OSCE-a.

I to je tek jedna od reakcija koju bilježimo na ovu temu. One političke stižu na kapaljku. Zašto, pitaju se i roditelji bošnjačke djece u Republici Srpskoj..

“Međutim, za mene je to neki vid agresije na Bosnu i Hercegovinu, ne samo na nas povratnike, nego generalno”, navodi Muhizin Omerović”, predstavnik roditelja 

Što konkretno će se učiti nije poznato, stoga se ove najave različito i tumače, kako u javnosti tako i među političarima..

“Sa druge strane cilj ovog plana jeste da se genocid i etničko čišćenje putem izučavanja nacionalnih predmeta institucionalno načine prihvatljivim, jer na putu borbe za Veliku Srbiju, nužno je ne samo negiranje tih zločina nego i njihovo glorificiranje”, tvrdi Željko Komšić, Demokratska fronta 

Sličnog stava je i član Građanskog saveza Emir Suljagić. Poručuje, sve je dio šireg plana.

“Zašto? Srbija i RS se integrišu i na drugim planovima, dakle u infrastrukturnom smislu, energetskom, vidjeli smo vrlo jasna nastojanja Republike Srbije da integriše ono što je preostalo od namjenske industrije u Republici Srpskoj. Ovo je samo jedan od koraka stvaranja jedinstvenog, kulturnog, pravnog, obrazovnog prostora koji čine Srbija i Republika Srpska”,” kaže Suljagić.

Inače, sama inicjativa stigla je prije nekoliko mjeseci. Tada je u u našem programu Jusuf Žiga, profesor FPN u Sarajevu iznio niz kritka:

“Ako vi učite mladog čovjeka da ne treba da voli zemlju u kojoj je rođen… ako ga učite da je važan samo on i oni kojima on pripada, a ne i drugi, koji su druge vjere ili drugačije kulture i tradicije itd. Kako vi sutra kada se takav čovjek oformi možete sutra bilo šta zajednički raditi”.

A Iima li u tome što sporno, prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović danas nije dao izravan odgovor.

“Mi ćemo nastojati tamo gdje može naš glas doprijeti da do kraja uvažavamo najviši opet standard kada je u pitanju obrazovanje i da naravno kroz to štitimo ono što je osnova konstitutivnog naroda. Ako želimo nešto uraditi, osnovno je upravo naše obrazovanje i jezik, jer iz tog proizilazi sve drugo. Ali ne želimo na bilo koji način uskraćivati pravo druga dva konstitutivna naroda, to je sloboda ta dva naroda”, kaže Čović.

Obzirom da je mjesec rujan dat kao rok do kada bi RS i Srbija trebale usaglasiti nastavne planove za nacionalne grupe predmeta, bar za dio razreda u osnovnim školama, do tada pak možda bude i jasnije – hoće li recimo na satu zemljopisa djeca u RS-u učiti kakav je to reljef Srbije ili pak reljef BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.