Ahmetović: Sporna odluka Vlade RS bez saglasnosti države BiH

Vijesti 02. jul 201818:00 > 18:09
N1

Potpredsjednik Nezavisnog bloka i kandidat za predsjednika RS Sadik Ahmetović ocijenio je spornom odluku Vlade RS da usaglasi naučno-nastavni plan i program sa Srbijom.

“Odluka Vlade RS da usaglasi naučno-nastavni plan i program sa Srbijom u oblastima izučavanja istorije, geografije, prirode i društva i na kraju, srpskog jezika, a bez suglasnosti države BiH sporna je, jer prema Dejtonskom mirovnom sporazumu samo država BiH, ima pravo da zaključuje međunarodne sporazume i ugovore sa drugim državama”, tvrdi Sadik Ahmetović.

Podsjeća da je dodatak Ustavu BiH, između ostalog i Evropska povelja o regionalnim i manjinskim jezicima, Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina, Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda i njenih protokola, Međunarodna konvencija o svim vidovima rasne diskriminacije.

“Ne sporimo izučavanje nacionalne grupe predmeta bilo kojem narodu u BiH, ali se jasno protivimo onima koji osporavaju pravo na nacionalnu grupu predmeta drugim narodima na bilo kojem prostoru u BiH. Član jedan Ustava BiH kaže da su u RS konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Ovaj sporazum podrazumjeva samo jedan narod, srpski narod. Po tom osnovu je suprotan ustavima i države i entiteta i kao takav će sigurno pasti kod bilo kojeg ustavnog suda. Jer potpisnici moraju poštivati Ustav BiH i prava svih građana RS”, naglašava Ahmetović.

Naglašava da “političari ne bi trebali da organiziraju akademske sastanke i da se kriju iza njih, već bi trebali da rješavaju probleme“.

“Akademske konferencije, slične one kakva je nedavno održana u Banjaluci, treba ostaviti akademskoj zajednici. Više je Nenad Čanak uradio za bosanski jezik, nego dosadašnji predstavnici Bošnjaka u institucijama RS, koji prave sastanke, a ne nude nikakva rješenja”, ističe Ahmetović.

On ističe da ne spori pravo nikome na nacionalni identitet, ali da odbacuje bilo kome pravo da negira Bosanski jezik i državu BiH.

“Ovaj problem se neće riješiti sve dok se legitimni predstavnici Bošnjaka ne pozovu na Ustav BiH, zakone o obrazovanju usvojene na državnom nivou i međunarodne konvencije, čiji smo potpisnici kao država BiH. Ne može se silom, upakovanom u odluku Vlade, poništavati nečiji tuđi nacionalni identitet ili pravo na jezik. Ili na bosanski jezik koji će mi biti jedan od prioriteta u radu, ako dobijem potpredsjednički mandat u RS”, istaknuo je Sadik Ahmetović, kandidat Proevroskog bloka BiH za predsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.